Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi, İnşaat Mühendisi Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’de kayıtdışı istihdamın önüne geçilmesi istemiyle TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın çatı kaplamasını yapmak için kullanılan vincin sepetine binen 6 işçiden 5’inin halatın kopması sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Tümer, “Kazada ölen 5 kişinin sigortasız olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışanların can ve mal güvenliğini sağlamak, ülke ekonomisine vurulan darbenin önüne geçmek adına kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir” dedi.

“KAYITDIŞI İSTİHDAM NEREDEYSE ZORUNLU HALE GETİRİLDİ”

Çatı ve asma tavan işçisi olan, hepsi de akraba Murat Gümüş, kardeşi Mustafa Gümüş, akrabaları Emre Halil Aslan, Faruk Kaya ve kuzeni Fehmi Kaya’nın yaşamını yitirdiğini vurgulayan Tümer, “Türkiye’de işgücü piyasasının temel sorunlarından biri de kayıtdışı istihdamdır. Ülkemizde her üç kişiden birinin kayıtdışı çalıştığı çeşitli araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Kayıtlı istihdam imkanlarındaki daralma nedeniyle kayıtdışı istihdam neredeyse zorunlu hale getirilmiştir” diye konuştu.

“AVRUPA ÜLKELERİNİN ÇOK GERİSİNDEYİZ”

Son on yılda yüzde 48’den neredeyse yüzde 36’lara kadar gerileyen kayıt dışı istihdam oranının ülkemizin çalışma ve sosyal güvenlikte diğer Avrupa ülkelerinden çok daha gerilerde kaldığının da kanıtı olduğuna işaret eden Tümer, araştırma önergesi açılmasının gerekçelerine de şu sözlerle yer verdi:
“Özellikle hizmet ve sanayi kesimlerinde kayıtdışı oranının yoğunlaştığı gözlenirken ücret dışı işgücü maliyetlerini aşağıya çeken çeşitli sigorta prim teşvikleri de olumsuz durumu tetiklemektedir.  Öte yandan erkeklere oranla kadınların daha fazla kayıtdışı olarak çalıştığı bilinmektedir. Çalışanların vergi dairesi, Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) gibi ilgili kamu kurumlarına hiç bildirilmemesi ya da gün veya ücret olarak eksik bildirilmesi anlamına gelen kayıtdışılık Adana Organize Sanayi Bölgesi örneğinde olduğu gibi, çalışanların can ve mal güvenliğini hiçe saymakta, ülke ekonomisine de büyük darbe vurmaktadır. Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) kayıtlarının da dışında kalan bu sorunun ortadan kaldırılması için Anayasa’nın 98. ve içtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.