Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) birkaç dakika geç kaldıkları gerekçesiyle sınava alınmayan öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini belirtti.  Yıllarca emek harcayan öğrencilerin gecikme gerekçesiyle uğradığı haksızlıkların ve hak kayıplarının telafi edilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nı acilen göreve çağıran Tümer, “Sorumlular kimse gerekli işlemler yapılmalı, çocuklarımızın mağduriyetinin giderilmesi için de telafi sınavı yapılmalıdır” dedi.
ÖSYM’Yİ ELEŞTİRDİ
Toplamda 2 milyon 265 bin 902 adayın başvuru yaptığı sınavın 12 Mart 2017 Pazar günü saat 10.00-12.40 arasında uygulandığını hatırlatan Tümer, uygulama gereği 09.45’ten bir dakika sonra, hatta 10 saniye sonra bile sınava alınmayan öğrencilerin olduğuna işaret etti.
ÖSYM’nin bu yıl uygulamaya koyduğu “sınavın yapılacağı binaya girişlerin sınav başlamadan 15 dakika öncesinde sonlanması” kuralından dolayı birçok öğrencinin büyük mağduriyet yaşadığını, öğrencilerin bir yıllık emeklerinin heba edildiğini vurgulayan Tümer, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) mağdur öğrenciler için ayrı bir sınav yapılmayacağını açıklamasını da eleştirdi.
“VİCDANLARIYLA BAŞ BAŞA BIRAKIYORUM”
 İzmir'de sınava 10 saniye geç kaldığı için alınmadığını söyleyen Dilara Filiz'in, ‘Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlanmam için zorladı’ ifadelerinin derin anlamlar içerdiğini kaydeden Tümer, “10 saniye geç kaldığı için sınava alınmayan Dilara, Adana Cebesoy Ortaokulu’nda 09.45 itibariyle kapı kapandığı için saatinden önce okulda olmasına rağmen sınava alınmayan Mehmet Kara, Konya’da yine birkaç dakikalık gecikme yaşadığı için sınava giremeyen Sümeyye Kaplan gibi yurdun farklı bölgelerinde birçok öğrenci başta trafik sıkışıklığı olmak üzere çeşitli nedenlerle sınava girememiştir. Çocuklarımızı ezberciliğe ve tüm eğitim-öğretim hayatını tek bir sınava mahkum eden sistem, devletine ve milletine iyi birer birey olmak için çabalayan öğrencilerimizin önüne set çekiyor. Çocuklarımızı zor duruma düşürmeye kimsenin hakkı yok. Türkiye genelinde sınava giremeyen öğrencilerin sayısı bir an önce açıklanmalıdır. Bu yıl uygulamaya konulan 09.45 sınırı nedeniyle sınav salonlarının önünde gözyaşlarına boğulan öğrencilerimize kayıtsız kalanları vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum” diye konuştu.
Tümer, ÖSYM yetkililerinin konuyu yeniden ve acilen değerlendirmemesi halinde sınava giremeyen öğrencilerin ve ailelerinin vebali altında kalacağını sözlerine ekledi.