22 yıl sonra güncellenen ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’ tartışmaları da beraberinde getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Resmi Gazete’de yayınlanan ve 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı’nın bir çok soru işaretine sahne olduğunu vurguladı.

SORU İŞARETLERİ VAR!
Konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan Tümer, önergenin açıklama bölümünde “Bilindiği gibi Türkiye ölçeğinde deprem tehlikesinin tespit edilmesiyle, başta yeni yapılacak binaların deprem tehlikesine karşı tasarımı ve mevcut binaların değerlendirilmesi olmak üzere deprem risk azaltma faaliyetlerinde etkin kullanımının sağlanması amacıyla hazırlanan 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası' 22 yıl sonra ilk defa güncellendi. Kamuoyunda ve bilimsel çevrelerde ‘Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri’ne ilişkin  bazı soru işaretlerine yer verilmiştir.  Bu kapsamda aşağıdaki sorularımın Başbakan sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını arz ederim” ifadelerini kullandı.

CHP’li Tümer’in Başbakan Yıldırım’dan yanıtlandırmasını istediği sorular şöyle:

1-    Harita ve parametre değerleri oluşturulurken örtülü aktif faylar ortaya çıkarılmış mıdır? Gerekli tespitler yapılmış mıdır?

2-    Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri hazırlanırken şehirlerin yer altı yapı haritaları çıkarılmış mıdır?

3-    Aynı semtte, aynı mahallede farklı farklı zemin varken, aynı ivmenin nasıl geçerli olacağına dair bilimsel bir açıklama var mıdır?

4-    Söz konusu harita ülkemizin deprem gerçeği ile uyuşmakta mıdır?

5-    Deprem coğrafyasında yer alan gelişmiş ülkelerde, aktif örtülü faylar tespit edildikten sonra ve tüm kentlerin, yerleşim yerlerinin yer altı yapı haritalarının çıkarıldığına yönelik bir çalışmadan haberdar mısınız?