Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtlarındaki büyük tehlikeye dikkat çekti.

Söz konusu yurtlarda esas itibariyle radikal dinci faaliyetleri ile tanınan, muhtelif adlar altındaki bir takım dernek ve vakıflarca, öğrencilerin katılımı zorunlu tutulan bazı yapıldığını, bu toplantılarda konuşmacı olarak yer alan kişilerin kimliklerini gizlediklerini, kadınların özellikle kara çarşaflı-peçeli olarak sadece gözleri açık şekilde toplantılara katıldığını kaydeden Tümer, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 8 maddelik (TBMM) soru önergesi sundu.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer’in Bakan Kılıç tarafından yanıtlandırılmasını istediği sorular şöyle:

1-      Bakanlığınıza bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtlarında, radikal dinci eğilim ve faaliyetleri ile tanınan kuruluşlara öğrencilerin katılımı zorunlu toplantılar yaptırılmış mıdır? Yaptırılmışsa yasal dayanağı nedir?

2-      Üniversite öğrencisi olarak çeşitli meslek dallarında eğitimin en üst noktasına gelmiş kişilere akademik ortam dışından, eğitim düzeyi ve sosyal ilişkiler bakımından çok daha düşük durumdaki çevre ve kuruluşlardan nasıl bir eğitim sağlanması amaçlanmaktadır?

3-      Kamu kuruluşları, Üniversiteler veya meslek örgütleri tarafından sağlanamayan hangi hizmetler bu kuruluşlardan alınmaktadır? Bu hizmetlerin alımı için Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yapılmakta mıdır?

4-      Bakanlığınız süresince kaç dernek, vakıf vb kuruluşla bu amaçla sözleşme/protokol yapılmıştır? Bu kuruluşların isimleri nedir? Bunlar arasında, basında çocuk istismarı, terör örgütlerine yardım ve eleman temini, silah kaçakçılığı, devletin uluslar arası ilişki ve çıkarlarını sabote etmekle suçlanan kuruluşlar olduğuna ilişkin iddialar  bakanlığınız tarafından gündeme alınmış mıdır? Bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır?

5-      Faaliyetler kapsamında bakanlığınız süresince dernek, vakıf vb. kuruluşlara ödenen ve taahhüt altına girilen parasal tutarlar nedir?

6-      Özellikle kız yurtlarında sözkonusu toplantılara katılan kuruluş temsilcilerinin kimliklerini gizlemelerinin, etkinlik kaydı ve hatırası olarak çekilen fotoğraflara girmemelerinin ve özellikle kara çarşaflı ve peçeli olarak toplantılara gelmeleriyle amaçlanan nedir? Bu toplantıların yapıldığı yer, tarih, katılımcının adı ve uzmanlık alanı konusunda detaylı bir döküm verebilir misiniz?

7-      Kimliklerini gizleyerek ve tespit edilemeyecek şekilde toplantılara katılanların terör örgütü üyesi olabileceği veya bu amaçla eylem düzenleyebileceği üzerine bir şüphe taşımıyor musunuz?

8-      Bugüne kadar açık bir şekilde hareket eden sözde “hizmet cemaati”  ve “Hocaefendi”den bu kadar büyük bir darbe gördükten sonra öğrenci yurtlarındaki bu uygulamaların Türkiye Cumhuriyeti Devleti için bir tehdit olacağı fikrine katılıyor musunuz?