Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, şehir içi yolcu taşımacılığı yapan minibüs esnafının, otobüsçülerle aynı vergiyi ödemesinin adaletsizlik olduğunu savundu. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Tümer, minibüs esnafının ağır vergi yüküyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekip, sorunun bir an önce çözülmesini istedi.
ESNAFIN SORUNU MECLİS’TE

Tümer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın, yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu soru önergesinde şehir içi yolcu taşımacılığı yapan minibüs şoförlerinin sorun ve sıkıntılarını gündeme taşıdı.

Önergesinde minibüslerin, 2 Ağustos 2013 tarihinde yürürlüğe giren yasayla; ‘yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir. Sürücüsü dahil oturma yeri 17’yi aşmayan otobüslere minibüs denir’ tanımıyla otobüs kapsamının içine alındığını hatırlattı.
BU ADALETSİZLİK DEĞİL Mİ?

Tümer, minibüs esnafının 2013 yılındaki bu tanımlama nedeniyle otobüs esnafıyla aynı vergiyi ödemeye mahkum edildiğini vurguladı, Bakan Arslan’a; “Bunun bir adaletsizlik olduğunu kabul ediyor musunuz?” diye sordu. Türkiye’deki tüm araç sahipleri gibi minibüs esnafının da fahiş fiyatlara ulaşan zorunlu trafik sigortası ile kasko poliçelerinin birleştirilmesi beklentisi içinde olduğunu hatırlatan Tümer, Bakan Arslan’a şu soruları yöneltti:
İŞTE YANIT BEKLEYEN SORULAR

“Bu beklentiye karşılık bulacak çözümler düşünüyor musunuz? Geçmişe dönük Bağ-Kur kaydına yasal çözüm bulunarak, sosyal güvenliğin ve Anayasanın ruhuna uygun hale getirilmesi, esnafın birikmiş prim borçları ile emeklilik gün sayısına da kolaylık getirilmesine yönelik çalışma yapılması düşünülüyor mu? Yanlış uygulamalara son vermek ve hakkaniyeti sağlamak adına gündeminizde bu sorunların çözümü için yeni bir düzenleme var mı?”