Son dönemlerde özellikle Çukurova Bölgesi’nde yükselişe geçen kaçak ve sahte içki kalpazanlıkları, zehirlenmeyle başlayıp ölümle sonuçlanan vakalardaki artış Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, sahte içki üretimine yönelik akademik çalışmalarını kamuoyu ile paylaşan bilim insanlarının son 2 yıldır adli makamlar tarafından sahte ve kaçak şüphesiyle gönderilen 149 numuneden 148’inin kaçak ve sahte çıktığını vurguladığına işaret etti.

SAĞLIK ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLAR SON BULMALI!
Türkiye genelindeki adli makamlar tarafından analiz için gönderilen şüpheli numunelerin çoğunda insan tüketimine sunulan alkollü içkilerde bulunmaması gereken Tersiyer Bütil Alkol (TBA) denilen maddenin tespit edildiğini kaydeden Tümer, sahte içki ve sigara üretimi ile tüketiminin önlenmesi ve halk sağlığı üzerinde oynanan oyunların son bulması adına Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

CHP’li Tümer’in 5 maddelik önergesinde şu sorular yer alıyor:
1-    Ülkemizde sahte içki vakaları nedeniyle ölen vatandaşlarımız var mıdır? Varsa yıllar itibariyle son 15 yılda kaç kişidir?
2-    Adana ve Mersin’in oluşturduğu Çukurova Bölgesi’nde son yıllarda sahte içki nedeniyle ölen vatandaşlarımızda artış olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise Çukurova Bölgesi’nde yıllar itibariyle son 15 yılda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın tam sayısı kaçtır?
3-    Vergi artışı nedeniyle merdiven altı sahte içki üretiminde artış yaşandığı tespitine katılıyor musunuz?
4-    2016 yılında Adana ve Mersin’de ne kadar kaçak içki ve sigara yakalanmıştır? Kaçak içki ve sigara hangi illerde daha çok yoğunluk kazanmaktadır?
5-    Sahte ve kaçak içki üretim ve tüketiminin engellenmesi adına bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Ne gibi cezai yaptırımlar uygulanmaktadır? 2016 yılında uygulanan para cezalarının miktarı nedir?