Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, uydu üzerinden yayın yapan televizyon kanalları arasındaki haksız rekabeti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
TBMM Genel Kurulu’nda birer dakikalık milletvekili konuşma sürelerinde söz alan Tümer, Atatürk’ü minnet ve sevgiyle anarak başladığı konuşmasında özellikle yerel olarak yayın yapan televizyon kanallarının yüksek uydu ücretlerinden dolayı mağdur olduğunu vurguladı.

Tümer, şunları söyledi:
“Uydu üzerinden yayın yapan tüm televizyon kanalları, kaliteli yayın için gerekli olan 3 bit genişliğindeki yayın için Türksat’a aylık ortalama 62 bin TL ücret ödemektedir. Türksat, dolar üzerinden aldığı ücret için her yeni yılda doları belli bir kurda sabitliyor. Ancak büyük tabir edilen kanallar da yerel kanallar da hemen hemen aynı ücreti ödüyor. Bu durum haksız rekabete yol açıyor. Yerel kanalların zor durumda kalmasına neden oluyor. Bunun yerine RTÜK ve Türksat, ilgili bakanlık, gazeteciler cemiyetleri veya dernekleri belli kriterler ortaya koyarak yerel ve ulusal yayın yapan kanalları ayrıştırabilir ve yerel yayın yapan televizyonların uydu kirası olarak ödediği ücretleri aşağıya çekebilir. Türksat da yayın akışını sağladığı için mutlaka bu karar mekanizmasında olmalıdır. Yerel televizyon kanallarının içerisinde bulunduğu ekonomik zorluklar da göz önüne alınarak gerekli çalışmalar yapılmalıdır.”