Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de bir çok gazetecinin sistematik olarak uzun süre tutuklu bırakıldığını ve mahkeme kararı olmaksızın cezalandırıldığını vurguladı.

‘24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışının 110. Yıldönümü’nde yaptığı açıklamada CHP İstanbul Milletvekili gazeteci Enis Berberoğlu’nun yeniden milletvekili seçilmesine rağmen hukuk dışı bir yöntemle tutukluluğunun devam ettirildiğini anımsatan Dr. Şevkin, Türkiye’de onlarca gazetecinin hapislerde tutulmasının yanlışlığına işaret etti.

Cumhurbaşkanı ve kabineyi eleştirmenin bile suç sayıldığını, oysa gazetecilerin kamu adına denetleme yetkisine sahip olduğunu söyleyen Dr. Şevkin, ‘Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün raporuna göre Türkiye’nin tutuklu gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu beş ülke arasında yer aldığını söyledi.

“SANSÜRÜN KALDIRILDIĞINI SÖYLEMEK İMKANSIZ”

Türkiye’nin Çin, Suriye, İran ve Vietnam'la birlikte en fazla tutuklu gazeteciye sahip ülke olduğu anımsatılan raporda, Türkiye'de 100'ün üzerinde gazetecinin cezaevinde olduğu belirtilerek bu kişilerden en az 43'ünün tutukluluğu ile gazetecilik mesleği arasında açık bir bağlantı olduğunun aktarıldığını ifade eden Dr. Şevkin, “Türk basını 110 yıl öncesinden daha kötü şartlarda görevini yapmaya çalışıyor. Türkiye’de 110 yıl sonra bile basından sansürün kaldırıldığını söylemek imkansız. Türk basını özgür olmadığı gibi maddi-manevi baskı altında tutuluyor. Yıpranma hakkı elinden alınan ve kamu desteğinden yoksun Anadolu basını ise tam anlamıyla yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye’nin Atatürk’ün gösterdiği çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşması yasama, yürütme ve yargıdan sonra 4. güç niteliğindeki basının tamamen özgür ve bağımsız olmasıyla mümkün olacaktır. Basın mensuplarına uygulanan baskı ve sindirme politikaları sona ermedikçe, hukukun üstünlüğü ilkesi hayata geçmedikçe Türkiye’de demokrasiden söz etmek mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

LOZAN’I KUTLADI

24 Temmuz tarihinin Türkiye için ayrı bir önem taşıdığını dile getiren CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi niteliğindeki Lozan Barış Antlaşması’nın 95. Yıldönümünün ulusa hayırlı olmasını diledi. Atatürk ve silah arkadaşlarının yoksulluğa ve yoksunluğa rağmen bir ulusu tam anlamıyla küllerinden doğurduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “Türkiye Cumhuriyeti’ni bu günlere taşıyan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve arkadaşlarını saygıyla anıyorum. Ülkemizin müreffeh ve çağdaş bir anlayışa, laik-demokratik bir sisteme dönüşü için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.