Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Türkiye Barolar Birliği’ndeki (TBB) “Türkiye” ve Türk Tabipleri Birliği’ndeki (TTB) “Türk” sözcüklerinin kaldırılmasına yönelik söylemlere ve girişimlere tepki gösterdi. Barut, Türkiye’de baroların bağımsız yargının teminatı, özgürlüklerin ve insan haklarının en önemli savunucuları olduğunu belirterek, “Barolara karşı yapılmak istenen her alanda olduğu gibi farklı seslerin önüne geçme çabasıdır. Barolar geçmişten günümüze kimsenin sesi olmamıştır ve böyle olması da istenemez, beklenemez” dedi.

“YASALARLA TANINAN HAKLAR KEYFİ OLARAK GERİ ALINAMAZ”

Yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Barolar Birliği’nin çağrısıyla 24 Şubat Cumartesi günü Türkiye’deki tüm baroların ve avukatların katılımıyla gerçekleştirilecek olağanüstü toplantıyı desteklediklerini bildiren Barut, anayasa ve yasalar ile barolara tanınan hakların kişilerin siyasi düşüncelerine göre ellerinden alınamayacağını vurguladı.

“TOPLUMU AYRIŞTIRMAYA YÖNELİK BİR TASARRUF”

“Türk” ve “Türkiye” ifadelerinin toplumun tamamını temsil eden ifadeler olduğunun altını çizen Barut, bu ifadelerin birçok sivil toplum örgütünün adında yer aldığına dikkati çekti. Barut, “İktidarın siyasi çizgisinde olmayan kuruluşlardan bu ifadelerin çıkarılıp, bu ifadelerin diğer sivil toplum kuruluşları tarafından kullanılmaya devam etmesi toplumu daha çok ayrıştırmaya yönelik bir tasarruf olacaktır” diye konuştu.

“BAROLAR KİMSENİN SESİ OLMAMIŞTIR, OLMASI DA BEKLENEMEZ”

Baroların, birer sivil toplum kuruluşu ve aynı zamanda kamu hizmeti görevi üstlenen cumhuriyet kurumları olduğunu dile getiren Barut, “Barolar, bağımsız yargının teminatı, özgürlüklerin ve insan haklarının en önemli savunucularıdırlar. Barolara karşı yapılmak istenen her alanda olduğu gibi farklı seslerin önüne geçme çabasıdır. Barolar geçmişten günümüze kimsenin sesi olmamıştır ve böyle olması da istenemez, beklenemez. Baskı aracı olarak kullanılan OHAL’in varlığı ile yaratılan korku ikliminden faydalanarak muhalif sesleri yok etme girişimini şiddetle kınıyoruz. Bu anlamda ilk ateşini Adana Barosu’nun yaktığı, akabinde Türkiye Barolar Birliği’nin çağrısı üzerine Türkiye’deki baroların ve avukatların katılımı ile 24 Şubat 2018 Cumartesi günü yapılacak olağanüstü toplantıyı destekliyoruz. Herkesin özgür, çağdaş bir toplumda yaşaması için, muhalif seslerin susturulmaması için Barolarımızın ve avukatlarımızın yanındayız. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar, Türkiye’dir” şeklinde konuştu.