TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen; erken yaşta evlilik tasarısı olarak adlandırılan ve tecavüzcülere üstü örtülü af getireceği için kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan tasarının hükümet tarafından geri çekilmesi üzerine bir basın açıklama yaptı.

Türkmen açıklamasında; hükümetin tasarıyı komisyona geri çekme kararının memnuniyet verici olduğunu belirterek, “bu ülkemizdeki kadınların birlikte yürüttüğü mücadelenin zaferidir, bu kadınların zaferidir” dedi.

Geri çekilen tasarının; 15 yaş altı kız çocuklarına tecavüz edenlerin, tecavüz ettikleri kızlarla evlenmeleri durumunda, tutuklu ya da hükümlü iseler tahliye edilmelerini ve 5 yıl boyunca evli kaldıkları takdirde cezadan tümü ile kurtulmalarını sağladığını bir kez daha hatırlatan Elif Doğan Türkmen şunları söyledi:

“Bu tasarı, üstü örtülü af getirmesinin yanında uluslararası çocuk hakları sözleşmesine de aykırıdır. AKP’nin son yıllarda moda yaptığı “fiili duruma kanunu uydurma”  anlayışının tezahürü olan bu önerge, kadın ve çocuk haklarını hiçe sayan, suç olan tecavüzün aklanmasının yolunu açan bir önergeydi.

Bu önergeye; bırakın milletvekili olmayı, insan olmak bile tek başına karşı çıkmak için yeterli bir nedendir. Bu konuda gereken tepkiyi en başından beri gösteren başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere diğer muhalefet partilerini, tüm sivil toplum kuruluşlarını ve konuya duyarlılık gösteren kadın-erkek herkesi kutluyorum”

Tasarının komisyona geri çekilmesinin önemli olduğunu ancak bundan sonraki süreci de yakından takip etmeye devam edeceklerini ifade eden Türkmen, bu insanlık dışı önergenin bir kez daha getirilmemesi ve ülke gündeminden tamamen çıkarılması için aynı duyarlılıkla hep birlikte ve kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Çünkü çocuk ve kadınları korumak bir insanlık görevidir ve siyaset üstüdür” diye konuştu.