Hükümetin terör örgütleri tarafından patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle amonyum nitratlı gübrenin satışını yasaklama kararının ardından verdiği soru önergesi ile üretici, esnaf ve tüccarın görebileceği zararlara dikkat çeken ve ek tedbirler alınması yönünde soru önergesi veren Türkmen haklı çıktı. Üreticiler, farklı gübre kullanımı nedeniyle ek maliyetlerle karşılaşırken, elinde kalan tonlarca gübre nedeniyle gübre satışı yapan esnaf ve tüccar da zarar etti.
    TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen’in, gübre satış yasağı ile ilgili 3,5 ay önce Başbakan Binali Yıldırım’a verdiği ve ek tedbirler alınması gerektiği yönünde hükümeti uyaran soru önergesine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik cevap verdi. 
    Tarafına verilen cevapta tüm sorularına yanıt alamadığını ifade eden Türkmen, Tarım Bakanı’na, söz konusu mağduriyetlere örnek de verdiği ikinci bir soru önergesiyle, sorunun çözülmesi gerektiğini kaydetti.
    Türkmen ikinci önergesinde şunları söyledi:
“Terör örgütleri tarafından patlayıcı yapımında kullanıldığı belirtilen amonyum nitratlı gübrenin satışını yasaklanması ile ilgili olarak, 14 Haziran 2016 tarihinde üretici ve esnafın yaşadığı ve yaşayacağı mağduriyetler hakkında Sayın Başbakan’a yönelttiğim soru önergeme tarafınızca süresi geçtikten sonra 19.08.2016 tarih 54045643-610-1/3279 sayı ile cevap verdiniz.
Önergemde; bu yasaklamanın, üreticinin ürün rekoltesinde büyük kayıp yaşamasına ve diğer gübre fiyatlarının yüksekliği nedeniyle ek maliyetler getirmesine neden olacağına ve gübreyi satan esnafın da ekonomik olarak büyük bir darboğaz yaşayacağına dikkat çekmiştim.
Yine önergemde; terörle mücadele için tedbir alınmasının bir gereklilik olduğunu ancak gübre satışı yasaklanırken, üretici ve esnafın da mağdur olmaması için tedbirler alınarak, ek desteklerle, üretici ve esnafın zararının karşılanması gerektiğini belirtmiştim.
ZARARLAR KARŞILANACAK MI? KARŞILANMAYACAK MI?
Tarafıma gönderdiğiniz gecikmeli ve tüm sorularımın yanıtlanmadığı yazınızda; ‘çiftçilere nitratlı gübrelere alternatif olarak sıvı nitratlı, ÜRE ve Amonyum Sülfat gübrelerinin önerildiğini, , yediemine alınmadan dolayı gerek bayinin gerekse de çiftçinin ekonomik olarak bir kaybının olmayacağını’ belirttiniz. Ancak üreticiye yansıyan ek maliyetler ile elinde gübre kalan esnafın zararının karşılanıp karşılanmaması konusunda bir değerlendirmede bulunmadınız. 
KOZAN’LI TÜCCARIN ELİNDE TONLARCA GÜBRE KALDI
Bugün geldiğimiz noktada, üretici ve esnafımız bu yasaklama kararından dolayı yaşadıkları mağduriyetleri tarafıma iletmektedirler. Örneğin, Adana İli Kozan İlçesinde üreticiler, daha pahalı kullandığı alternatif gübrelere ilişkin ek bir destekleme alamadıklarından dolayı maliyetlerinin arttığını, gübre ticareti ile uğraşan esnaf ve tüccarlar da satamadıkları ve ellerinde kalan tonlarca gübreden zarar ettiklerini ve mağdur olduklarını ifade etmektedirler.
“Söz konusu gübrenin yasaklanması ve kullanılmaması nedeniyle ülke ve ürün genelinde ne kadarlık bir rekolte kaybı yaşanacağını veya yaşandığını hesapladınız mı?” diye soran Türkmen, Tarım Bakanı’na şu soruları da yöneltti:
-Bu gübreyi kullanamadığı için rekolte kaybı yaşayan ve zarar eden üretici ve çiftçinin bu zararını karşılamayı ve kullanmak zorunda bırakıldığı alternatif gübrenin ek maliyeti konusunda üreticiye ek gübre desteği vermeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda bir planlamanız var mı?
-Yasaklama kararı nedeniyle tonlarca gübresi elinde kalan esnaf ve tüccarların ekonomik kayıplarının giderilmesi konusunda bir çalışma yapılıp yapılmayacağını açıklar mısınız?