CHP Adana Milletvekili TÜRKMEN, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk ÖZLÜ tarafından şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
  1. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 2205 Yurt içi Lisans Burs Programı kapsamında, Uluslararası Bilim Olimpiyatları sonucuna göre veya Uluslararası Proje Yarışmasında Ülkemiz adına birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan ve sınavla veya sınavsız yerleşme hakkını kullanarak veya Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucunda bölümünün gerektirdiği MF yerleştirme puan türü esas olmak üzere yapılan sıralamada ilk 25.000 kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerine yerleşip burs ödemesi alan toplam kaç öğrencimiz vardır? Bu öğrencilerimizden kaç kişi hangi bölümde öğrenim görmekte ve her birine aylık ne kadar burs ödemesi yapılmaktadır?
  2. Aynı kapsamda, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonucunda YGS-1 puan türü esas olmak üzere yapılan sıralamada ilk 10.000 kişi arasında yer alarak felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, arkeoloji ve sanat tarihi, ilahiyat, Türk dile ve edebiyatı bölümlerine yerleşip burs ödemesi alan kaç öğrencimiz vardır? Bu öğrencilerimizden kaç kişi hangi bölümde öğrenim görmekte ve her birine aylık ne kadar burs ödemesi yapılmaktadır?
  3. Aynı kapsamda, çift anadal programı (ÇAP)’na kaydolup burs ödemesi alan toplam kaç öğrencimiz vardır? Kaç öğrenci hangi bölümlerin ÇAP’na kayıt yaptırmış ve bu öğrencilere ödenen aylık burs miktarı ne kadardır?
  4. Gerekli şartları sağlayıp, farklı programlara kayıt yaptırıp daha sonra ÖSYM puanı ile, anılan bölümlere yatay geçiş yapan öğrencilerin burs kapsamı dışında tutulduğu ve bu hususun İdare Mahkemelerine açılan davalara konu olduğu doğru mudur? Bu konuda öğrenciler tarafından TÜBİTAK Başkanlığı aleyhine açılmış kaç dava vardır? Davalar hangi aşamadadır? Bu davalardan TÜBİTAK aleyhine sonuçlanan var mıdır? Aleyhe sonuçlanan bu davalar nedeni ile mağdur olan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi hususunda Bakanlığınızca bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?