Mesajında Kanser Hastalığının erken teşhis edildiğinde önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Mustafa Uğur Kızıl, şunları ifade etti:

“Günümüzde en sık karşılaşılan ve çevremizdeki hemen her bireyde olması muhtemel hastalıklarından biri olan, doğurduğu olumsuz sonuçları en aza indirebilmek için erken tanının büyük önem arz ettiği kanser hastalığına dikkat çekmek, farkındalığı artırmak adına Nisan ayının ilk haftası “Kanserle Savaş Haftası” olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde 1970’li yıllarda en sık rastlanan hastalıklar arasında dördüncü sırada yer alan kanser hastalığı son yıllarda kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükselmiştir. Ülkemizde özellikle son beş yılda kanser hastalıkları vakalarında önemli bir artış olduğu yayınlanan istatistiklerden anlaşılmakta, farklı türlerde ortaya çıkan kanser hastalığı neticesinde her yıl ortalama 150.000 vatandaşımız yaşamını yitirmektedir. Bu bağlamda, hayatımızı tehdit eden bu tehlikeli hastalığa sebep olan etkenlerin bilinmesi ve tedavisinin nasıl olması gerektiği hakkında insanlarımızın bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Kimyasallar, radyasyon ve virüsler gibi çevresel,  hormonal, bağışıklık bozuklukları ve genetik gibi içsel sebeplerle insanlarda görülme riski yüksek olan kanser ile mücadelede vatandaşlarımızın bilinç düzeyinin yüksek olması, kansere neden olan maddelerden uzak durulması, doğru beslenme ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesi, kanserle ilgili herhangi bir şüphe hissedildiğinde erken tanı için en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi, hastalığa yakalanma riskini azaltan, hatta ortadan kaldıran adımları teşkil etmektedir. Unutmayalım ki; kanserin erken teşhisle belirlenmesi, iyileşme sürecini kolaylaştıracak ve çabuklaştıracaktır.

İçinde bulunduğumuz Kanserle Savaş Haftası münasebetiyle halkımızı kansere karşı bilinçli olmaya ve kansere karşı sürdürülen savaşa katılmaya davet ediyorum. Bu vesileyle bireysel veya kurumsal düzeyde kanserle mücadelede çaba harcayan herkese başarılar temenni ediyor, bütün vatandaşlarımıza kanser ve benzeri bütün hastalıklardan uzak, sağlıklı ve mutlu yarınlar, hasta olanlara da acil şifalar diliyorum.”