Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana’nın imar planlarının bu güne kadar sürekli değişkenlik göstermesinin kente ve kentliye büyük bir darbe vurduğunu kaydetti. Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanlığı’na yeniden seçilen Yakup Tatlı ve yönetim kurulu üyelerini ziyaretinde konuşan Tümer, “Adana’da kentsel dönüşüm ve ulaşım ana planı hazırlanmalı ve eşgüdüm halinde hayata geçirilmeli. Ulaşım ana planı bir kentin omurgasıdır, iskeletidir” dedi.
OTOPARK YOK!
Adana’da imar planlarına bisiklet yollarının işletilmesinin önemine dikkat çeken Tümer, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet yolları yönetmelik ve uygulamasını ilçe belediyeleri ve ilgili oda temsilcileriyle birlikte hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Adana’da bir diğer önemli konunun otopark olduğunu vurgulayan Tümer, kent merkezinde ve konutlarda yeterli oranda otopark alanı bulunmadığına dikkat çekti. Kentte 1994 yılından bu yana yapılan konutlardan ve işyerlerinden otopark parası alındığına işaret eden Tümer, alınan bu paraların miktarını ve nereye harcandığını sorguladı.


BİLİRKİŞİLER VE YENİ OTOGAR
Kent uygulamlarında, imar planlarında görev yapan bilirkişilerin de ilgili oda tarafından koordineli çalışması gerektiğini dile getiren Tümer, Adana’daki otogar sorununa da değindi. Merkez Otogarın Öğretmenler Bulvarı’na taşınmasının yeni sorunları beraberinde getireceğini anlatan Tümer, “Öğretmenler Bulvarı geliş ve gidiş yönü olmak üzere tek yoldan oluşuyor. Bu yolun ara bağlantıları da sıkıntılı. Otoban bağlantısı da ters yönde kalıyor. Mevcut otogarla yeni yapılması planlanan mesafe 3 kilometreden oluşuyor.  Yeni otogar yapılacağına bu para başka yatırım ve istihdam alanlarına harcansın” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HARİTASI ÇIKARILMALI
Adana’nın yeşil alandan mahrum bir hale büründüğünü, binaların, parkların, çevre ve yeşil alan yönetmeliklerine göre inşa edilmemesi halinde kent yaşamının içinden çıkılmaz bir hal alacağına dikkat çeken Tümer, “Kentsel dönüşüm için tüm belediyeler bir araya gelmeli ve Adana’da bir kentsel dönüşüm haritası çıkarılarak ilerleme sağlanmalı. Adana, planlama alanında sorunlu bir kent. Odalar planlama ve uygulamaların doğru işlemesi için başvurulması gereken önemli kurumlardır. Bizim ortak derdimiz kentimizin gelişmesine katkı koymaktır” diye konuştu.
ODA OLARAK HİZMETE HAZIRIZ
Ziyareti için Tümer’e teşekkür eden Oda Başkanı Yakup Tatlı ise, “Belediye başkanları kenti geliştirmek istiyorsa odaların bilimsel verilerinden, görüş ve önerilerinden belediyenin kasasından beş kuruş çıkmadan yararlanabilirler.  Artık Adana’da bir şeyler değişmeli. Adana’da bisiklet yolumuzun olmaması hepimiz için acı veren bir tablodur. Oda olarak tüm belediyelerin çağdaş kent normlarını hayata geçirmesi için gereken desteği vermeye hazırız” dedi.