TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, uzman jandarmaların ülke asayişinin ve güvenliğinin sağlanması konusunda önemli görevler ifa ettiğini belirterek, başta özlük hakları olmak üzere yaşadıkları eşitsizlik ve haksızlıklardan kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini söyledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Av. Elif Doğan Türkmen, uzman jandarmaların Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde bir yıllık bir eğitim-öğretimin ardından altı ay görev başı eğitimini de tamamladıktan sonra yapılan sınavın ardından asaletleri tasdik edilerek görevlerine başlatıldıklarına dikkat çekti. 
Uzman jandarmaların; eğitim sürelerinin subay ve astsubaylarda olduğu gibi fiili hizmetten sayılmaması, ek göstergelerinin düşüklüğü, bir üst sınıfa geçirilme kontenjanı ve yaş sınırlamasından kaynaklı yaşadıkları eşitsizlikler ve mağduriyetlere dikkat çeken Elif Doğan Türkmen Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

-Uzman jandarmaların askeri okullarında geçen eğitim sürelerinin subay ve astsubaylarda olduğu gibi fiili hizmetten sayılmasını içeren bir çalışmanız var mıdır?

-Emniyette bir üst statüye geçirilme yaşı 45 iken uzman jandarmaların astsubaylığa (bir üst statü) geçirilme yaşının en fazla 27 olması çok büyük bir eşitsizlik değil midir? Uzman jandarmalarda da bir üst statüye geçirilme yaşının 45 olarak değiştirilmesi ve uzman jandarmaların yüzde 15 olan astsubaylığı geçirilme kontenjanının yükseltilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

-Kadroları kapatılan hali hazırda astsubay kadrosunda çalıştırılan ve astsubaylar gibi muvazzaf olan uzman jandarmaların bir üst statüye geçirilmesi sağlanacak mıdır? Sağlanmayacaksa aynı eğitimi aldığı, aynı işi yaptığı, aynı okulu okuduğu astsubaylara uygulanan 3600 ek göstergenin uzman jandarmalara uygulanmamasının sebebi nedir? Bununla ilgili bir çalışmanız olacak mıdır?

-Subay ve astsubaylara uygulanan mümtaz terfi olayı aynı muvazzaf olan uzman jandarmalara uygulanmamasının nedeni nedir?

-Jandarmanın tamamen içişlerine bağlanmasından dolayı jandarmadaki rütbelerin polislerde olduğu gibi, jandarma memuru ve jandarma üst memuru olacak şekilde değiştirilmesini düşünüyor musunuz?

-Jandarmada bulunan uzman jandarmaların, uzman er başlardan farkı nedir? Uzman jandarma ve uzman erbaşların rütbelerinin (uzman çavuş) olarak birlikte anılmasından dolayı bu iki rütbenin değiştirilmesini düşünüyor musunuz?