Kentsel, arkeolojik ve doğal değerlerin yaşatılması için yerel yönetimleri özendirme ve koruma bilinci yaratma amacıyla 13 yıldır düzenlenen “Tarihi Kentler Birliği Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” ödülleri Antalya EXPO Centerda düzenlenen YAPEX Restorasyon fuarında verildi. Antalya’da YAPEX fuarında düzenlenen ödül töreninde Yüreğir Belediye’sinin ödülünü Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun elinden aldı. 

Tarihi Kentler Birliği tarafından ilçe belediyeleri arasında kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlenen yarışmada başarılı olan ve ödüle layık görülen çalışmalar mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarındaki uzmanlardan oluşan danışma kurulu tarafından belirleniyor. Tarihi Kentler Birliği jüri seçici kurulu tarafından ödül töreni öncesi yapılan açıklamada “Yüreğir Belediyesi’nin ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ Projesi Kentsel ölçekte koruma amaçlı bir vizyon planı içeren proje, ilçenin gelişme alanlarının altında yatan tarihi neolitik çağa kadar uzanan Misis Antik Kenti’nin günışığına çıkartılmasını ve kent genelinde anıtsal eserlere yönelik koruma odaklı uygulamaları kapsamaktadır. Bölgede yaşayanların sosyal ve kentsel altyapı hizmetlerinden yararlanmalarına yönelik bir iskan programı proje dahilindedir. Belediye tarafından oluşturulan kazı evi ile Misis’te tekrar başlayan kazıların desteklenmesi sonucunda turizme yönelik ekonomik hareketlilik sağlanması amaçlanmakta olduğundan proje ödülüne uygun görüldüğü” ifade edildi. 

BAŞKAN ÇELİKCAN: ‘KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ödül töreni sonrası yaptığı açıklamada “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesiyle Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle layık görülmesinden oldukça mutlu olduğunu belirtti. Kültürel mirasa sahip çıkarak bölgede önemli bir örnek ortaya koyduklarını belirten Başkan Çelikcan bu doğrultuda çalışmaların daha da yoğunlaşacağını belirtti.