Cumhuriyet Halk Partisi’nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesi açıkladığı vaatler iktidar partisini harekete geçirmişti. Asgari ücretin 1500 lira olacağı sözünü veren CHP’nin bu vaadi sadece iktidarın değil diğer tüm partilerin de ilgisini çekmişti. Zira hemen hepsi ücret artışına yönelik projeleri bir bir açıklamıştı.
1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran’a oranla daha fazla milletvekili ile oy oranını yükselten iktidar partisinin asgari ücretle ilgili birtakım tartışmalarını izlemiştik. Yeni yıl başlangıcında ücretlerin 1300 liraya çıkacağını, emekliye 100 lira ek ücret verileceğini garanti altına alan hükümet daha işçinin eline net 1300 lira geçmeden 1 Ocak itibariyle yiyecek, içecek, giyecek, enerji, telekomünikasyon, tekel ürünleri, beyaz eşya, dijital dünya gibi gibi gibi, aklınıza ne geliyorsa müthiş bir zam bindirdi.

Şimdi bakın…
Geçtiğimiz hafta sonu bir araştırma sonucu açıklandı.
Üstelik bu araştırmayı yapan Memur-Sen!
Kimdir Memur-Sen? Hükümete yakın bir sendika.
Sendikanın açıkladığı yoksulluk araştırma raporu şok gerçeği ortaya koyuyor.
Türkiye’de açlık sınırı Ocak ayında 84 lira yükselerek 1534 liraya çıkmış. Yoksulluk sınırı ise 162 TL artarak 4 bin 128 liraya ulaşmış.

***

Bir ay içinde gıdaya, elektriğe ve ekmeğe gelen zamlarla emekliye verilen 100 TL geri alınmış oluyor. Yetmiyor, emekli 62 TL borçlu çıkıyor. Asgari ücrete verilen 300 liralık zammın ise yarısı eriyor.
Sendikanın raporuna göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2015 Aralık ayında bin 450 TL iken 2016 Ocak ayında bin 534 TL'ye fırlıyor. Yoksulluk sınırı ise 3 bin 966 TL'den, 4 bin 128 TL'ye çıkıyor. Emekliye ve asgari ücretliye yapılan artışları sıfırlayan tablonun arkasında zamların yattığı da ayrıntılı şekilde ortaya konuyor. Yapılan araştırmaya göre aralık ayına göre ocak ayında gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 5,80'lik bir artış yaşanıyor.

***

Vatandaş ocak ayında haberleşmek için de daha fazla para ödedi. Cep telefonu görüşme ücreti yüzde 29,7 zamlandı. Cep telefonu yedek parçaları olan sim kart ve bataryaya da yüzde 12,63 zam geldi. Ocak ayında aralık ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,18'lik bir artış gözlenirken; ocakta aralık ayına göre barınma fiyatlarında ortalama yüzde 2,01'lik bir artış oldu.

Araştırmada ortaya çıkan çarpıcı bir gerçek de eğitime gelen fiyat artışları. Üniversite katkı paylarına yüzde 57,57 zam gelirken, tablet bilgisayarda yüzde 12,33 fiyat artışı gerçekleşti. Uydu alıcısı ve çanak antene yüzde 10,84 zam yapıldı. Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 13,73'lük bir artış yaşandı.

Sendikanın raporuna göre ocakta aralık ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,73'lük artış oldu. Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 3,82'lik bir artış olduğu belirlendi. Ulaşım madde fiyatlarında en göze çarpan değişimin yüzde 39,71 artışla köprü geçiş ücreti, yüzde 27,93 artışla otoban geçiş ücreti, yüzde 10,28 artışla şehirler arası tren ücretlerinde olduğu belirlendi.

***

Rakamlar ortada.
Üstelik iktidara yakın bir sendika açıklıyor.
Üstelik gerçek.
Alın size zam!
Tepe tepe kullanın!