Atlı’nın cenazesi Kozan’da bugün Merkez Camisi’nde kılınacak Cuma Namazı’nın ardından Kurtoğlu Çiftliği Köyü’nde toprağa verilecek.

İSMET ATLI KİMDİR?

1931 yılında Adana’nın Kozan İlçesine bağlı Çukurören köyünde dünyaya geldi.
1950 yılında spora köylerde karakucak güreşleriyle başladı. Babası Varsağı aşireti mensubu, aynı zamanda at yetiştiriciliğine meraklı olan Pehlivan Ali, annesi Afşar aşiretine mensup Safiye Hanım’dır.
Dönemin en deneyimli antrenörleri Necati Tokbudak, Nuri Boytorun, Yaşar Doğu, Celal Atik’le çalışarak kendini geliştirdi.
1951 yılında Mısır’ın İskenderiye Kenti’nde gerçekleştirilen ilk Akdeniz Oyunları’nda 79 kiloda Türkiye’ye altın madalya kazandırdı.
1952 yılında Helsinki Olimpiyat Oyunları’nda Greko-Romen Stilde 87 Kiloda olimpiyat beşincisi oldu.
1953 yılında İtalya’nın Napoli Kenti’nde gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda Greko- Romen stilde 79 Kiloda Dünya dördüncülüğünü elde etti.
1954 yılı Japonya’nın Başkent’i Tokyo’da Serbest Stil 79 Kiloda Dünya ikincisi oldu.
1955 yılında Almanya’nın Karlsruhe Kenti’nde Greko-Romen stil 79 kiloda Dünya beşinciliğini elde etti.
1956 yılında İstanbul’da Dünya Kupası’nda Serbest Stil 79 Kiloda altın madalya kazandı.
1956 yılında Melbourne Olimpiyat Oyunları’nda Serbest stil 79 kiloda Olimpiyat dördüncüsü oldu.
1957 yılında İstanbul’da Serbest Stilde 87 Kiloda Dünya üçüncülüğünü kazandı.
1960 yılında Roma Olimpiyat Oyunları’nda Serbest Stilde 87 Kiloda, dünyaca ünlü İranlı Tahti’yi tuş ederek ünlendi. İran’a yas yaşattı ve altın madalya kazanarak tarihe geçti (Adana spor tarihinde Olimpiyat Oyunları’nda ilk altın madalya İsmet Atlı’ya aittir)
1962 yılında ABD’nin Toledo Kenti’nde gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda Greko-Romen Stilde 97 Kiloda Dünya üçüncüsü,
Aynı müsabakada Serbest Stilde 97 Kiloda Dünya dördüncülüğünü elde etti.
İsmet Atlı, kendine özgü en iyi uyguladığı güreş teknikleri, tekten ve çiftten dalmak, boyunduruk, göğüs çaprazı, yerden sarma, şark kündesi ve yanbaş oyunu ile rakiplerini kündeye getirirdi.
Uzun yıllar antrenörlük, Güreş Federasyonu kurullarında görev yapan İsmet Atlı, milli takımlara yüzlerce sporcu kazandırdı. 2002 yılında Güreş Eğitim Merkezi’ne, Kozan Stadına bulvara ve parka adı verildi.
Aynı zamanda şair ve halk ozanı olan İsmet Atlı, Tercüman ve Türkiye ile Adana’da birçok yerel gazetelerde spor yazarlığı yaptı. Atlı’nın “Dünya Güreşine Oyun Getiren Ustalar”, “Yazılar, Anılar ve Şiirlerle Türk Güreşi” adlı iki yayınlanmış kitabı bulunuyor.