Türkiye Spor Yazarları Derneği Adana Şubesi Nihat Geven tesisleri’nde yapılan seminerin moderatörlüğünü As Başkan Hasan Hüseyin Türk yaparken, konuşmacı olarak eski milli basketbolcu, antrenör ve milli takımlar alt yapı danışmanı Alaattin Atsal, Türkiye Hentbol Federasyonu eski yönetim kurulu üyesi, antrenör ve hakem Kazım Tekin, Güney Sanayi Spor kulübü eski genel kaptanı Ertan Demirer, Gökyüzü bayan voleybol kulübü başkanı ve antrenörü Fehmi Gerdan ile Ceza Hukukçusu Avukat ve Byz Voleybol Kulübünün eski Başkanı Ertuğrul Doğaner katıldı. 

ÇAKIN: BU SEMİNER BAŞLANGIÇ OLSUN

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra açılış konuşması yapan Türkiye Spor Yazarları Derneği Adana Şube Başkanı Kurtul Çakın, “TSYD Adana Buluşmaları” kapsamında bundan böyle kentin sporla ilgili sorunlarına el atılacağına işaret ederek “Sivil toplum kuruluşu olarak ilimizin sportif sorunlarına duyarlılık getiriyoruz. Çeşitli branşlarda sporun dünü ve bugünü başlıkları altında yapılması gereken konuları konuklarımızın aracılığıyla kitlelere duyurmak istiyoruz. Bu seminer bir şeylerin mutlaka başlangıcı olacaktır. Katılımcılara ve konuklara teşekkür ederiz” dedi.

ATSAL:KULÜPLERDE PROFESYONEL YÖNETİCİLER OLMALI

Türkiye basketbol federasyonu alt yapı danışmanı ve eski milli basketbolcu Alaattin Atsal en büyük sorunun kulüplerde profesyonel yöneticilerin görev almaması olduğunu belirterek “işi bilmeyen, ehil olmayanlar göreve geldiğinde planlama da olmuyor. Transfer konularında ise başarı sağlanamıyor. Alt yapının hali içler acısı oluyor. Kulüplerde görev alan yönetimlerin işi bilen deneyimli ve tecrübeli insanlara görev vermesi gerekiyor. Ayrıca kurumların ilgisizliği, yerel belediyelerin olumsuz bakış açıları da salon sporlarında gerilemeye neden oluyor. Yine organize eksikliği de başarısızlıkta başka bir faktör olarak değerlendirilmeli. “diye konuştu.

DEMİRER: ADANA SALONDA YOK, ADIM ATILMALI

Bir zamanlar Adana’da fırtınalar estiren Güney Sanayi Spor Kulübü’nün eski Genel Kaptanı Ertan Demirer ise salon sporlarında sevginin ön plana çıkartılmasını vurgularken “kurumlar ve kulüpler reklamı ikinci plana atmalı. Sporu sevmek, iyi insanlar yetiştirmek olarak herkes görmek zorunda. Müessese ürününü pazarlar, ancak sponsörü olduğu kulübe dayatma yapamaz. Sporun olduğu yerde sevgi olmazsa orada başarı olmaz. Yani destek veren firmalar reklam değil, salon sporunda sadece başarıyı yakalayabilecek organizelere girmeli” şeklinde konuştu.

GERDAN: PARADAN ÖNCE VE SONRA DİYE AYIRMAK GEREK

Gökyüzü Voleybol kulübünün Başkanı ve Antrenörü Fehmi Gerdan eski dönemlerden örnekler verdiği konuşmasında şu görüşlere yer verdi: Güney Sanayi, Sasa ve Çukobirlikspor gibi kulüpler müthiş yönetiliyordu ve başarılar geliyordu. Binlerce insan spor salonlarını dolduruyordu. Dünya voleybolunun önde gelen isimleriyle genç yaşlarımızda tanıştık ve onlardan çok şeyler öğrenme fırsatlarını yakaladık. Bugün ise çirkin bir ortamda çalışmak zorunda kalıyoruz. Biz halen çalışıyoruz ve sporcu yetiştirmeye çalışıyoruz. Voleybolu ileriye götürecek firmalar sürekli kaçıyor. Ben paradan önce ve sonra diye dönemi ayırmak isterim. Kulüpleri kazanç kapısı olarak görenler olduğu sürece başarının gelmeyeceğini söylemek zorundayım. Kamu kuruluşları, özel sektör ve yerel belediyeler salon sporlarını canlandırmak için çaba sarfetmeliler. Biz yıllar önce ligde mücadele ederken para bulamadık ve ligden düştük.

TEKİN: ALT YAPIDA ORGANİZE OLMAK LAZIM

Türkiye’de hentbol denince akla gelen ilk isimlerden olan eski milli takım çalıştırıcısı ve hakem Kazım Tekin ise alt yapıda organize olmadan başarının gelmeyeceğinin altını çizerek “1976 yılında ilimizde bu işi başlattık. Önce okullara girdik. Öğrencileri hentbole yönlendirdik. Spor salonuna ilk hentbol çizgilerini biz çizdik. Ülke genelinde ilk resmi müsabakalar burada oynandı. O dönem bir tır dolusu malzemeyi getirerek okullara dağıttık. Okullar bu işin kaynağıdır. Beden eğitimi öğretmenleriyle temasa geçmek gerekir. Adana’da herşey var ama, helvayı yapacak kimse yok. Biz özel kurumları salon sporları için ikna edemezsek başarıyı yakalayamayız. Ayrıca belediyeler de kulüp kurmalı ve diğer kulüpleri de desteklemeli”dedi.

DOĞANER:SALON SPORLARI MEDENİYETTİR

Ünlü ceza hukukçusu Avukat ve BYZ Voleybol kulübünün eski Başkanı Ertuğrul Doğaner salon sporlarının medeniyet olduğunu bildirerek “salon sporlarında başarılı olan insanlar dünyayı yöneten insanlardır. Voleybol takımını kucağımızda bulduk. Benim dünyamda pes etmek yoktu. Takımı erkekler voleybol ligine çıkarttık. Ancak, şehirde yeterli desteği bulamadık ve biz bile bu işi bırakmak zorunda kaldık. Belediyelerden yeterli desteği ne acıdır göremedik. Halkın oylarıyla bu göreve gelenler halkın spor yapma ve voleybolu üst liglerde görme hakkını Adana’ya çok gördüler. Salon sporlarında hem zaman hem de sabır gerekli. İyi bir organize ile sponsörlük yasalarını işleterek çok iyi takımlar kurulabilir. Çünkü, amatör sporlara harcanan paralar direkt olarak vergiden düşüldüğü için büyük kurumlar bu işe yönelebilir. Yeter ki kent olarak birlik ve beraberlik içerisinde olalım” diye konuştu.

PLAKET TÖRENİ

Bu arada seminerin son bölümünde izleyiciler konuşmacılara çeşitli sorular yöneltip cevaplarını aldıktan sonra plaket törenine geçildi. TSYD Adana Şube Başkanı Kurtul Çakın, TSYD Adana üyeleri Vahap Ünkat, Mehmet Önal, Hüseyin Sungur ve Ömer Üney ise konuşmacıların plaketlerini takdim ettiler.