Geçen hafta Ankara’da gerçekleşen Adana buluşması kentte büyük heyecan yarattı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı’nın CHP ve MHP milletvekilleri ile belediye başkanları, ekonomi kurmayları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, partilerin il başkanlarıyla yaptığı toplantı Adana’nın uzun yıllar beklediği bir fotoğraftı.
Öyle ya, uzun süre bakanlık yapan Ömer Çelik’ten beklenti de bu yöndeydi. Ama hiçbir zaman olmadı. Siyasi ayrım gözetmeden tüm tarafları Adana’nın gelişimi için aynı masa etrafında toplamadı, toplatmadı.
Birçok kez çağrı yapıldı, demeçler verildi ancak sonuç koca bir sıfırla eşdeğerdi.
Sayın Sarı’nın çağrısına olumlu yanıt veren CHP ve MHP milletvekilleri, belediye başkanları ve sivil toplum örgüt başkanlarının samimiyetini de kutlamak gerek. İktidar partisine mensup milletvekilleri ve belediye başkanlarının bu önemli fotoğraftaki yerini almaması elbette ki sorgulanması gereken bir durum. Nitekim süreci soluksuz takip eden Adana yerel basınının önemli kalemleri bu soruyu sütunlarına yansıttı. Yinelemenin anlamı yok!
Adana Medya Gazetesi’nin attığı ‘Tarihi Fotoğraf’ manşetinin altının doldurulmasından başka derdimiz yok. Gerçekten de Adana özelinde tarihi bir fotoğraf karesiydi. İlk toplantıda öyle aman aman bir beklentimiz olamaz elbette… Yıllarca bu görüntünün kamuoyuna yansımasını isteyenler olarak çok önemli bir başlangıç olacağına inanıyoruz ve temkinli hareket edilmesinde fayda görüyoruz.
Adana’nın çözülmesi gereken onlarca sorunu var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi önemli-icracı bir göreve gelen -Kayserililer sahip çıksa da- Adana’nın Bakanı Fatmagül Demet Sarı’nın girişiminin Adana ve Adanalı adına artı puan getirdiğini belirtmekte behis görmüyoruz.
Siyasi düşüncelerin farklılık arz etmesi gayet doğal ancak söz konusu kentin problemlerinin çözümü olunca aynı platformda buluşulabileceğini görmek inanın Adanalı’ya çok iyi geldi. Yine geçen hafta içinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilerin (Sağlıkta 66, eğitimde 63, güvenlikte 81 il arasından 78. sıraya gerilemişiz. Yaşam memnuniyetinde geçen yıl 55. sıradaki yerimiz 15 basamak gerileyerek 70. sıraya düşmüş. Genel sıralamada ise 81 şehir arasından 61. sıraya yerleşmişiz) Adana üzerinde yaptığı olumsuz etkileri düşününce birlikteliğin devamını istemekteki haklılığımız ortaya çıkıyor.
Tabi bundan sonraki birlikteliklerin sadece fotoğraf karelerinde kalmasını da beklemeyeceğiz.  Sorunları biliyoruz, reçetesi de hazırsa; kısa, orta ve uzun vade önceliğine göre çözümlerin arka arkaya gelmesini isteyeceğiz.
Bakan Sarı’nın girişimi bu açıdan bakıldığında elbette ki çok önemli. Ancak sayın Sarı, bu önemli girişimiyle büyük bir sorumluluk aldığını da unutmamalıdır. Bu sorumluluğun sağ salim sürmesi için özellikle toplantıya katılmayan tarafların samimiyeti de zaman içinde yeniden sorgulanacaktır. Adanalı için sıcak bir atmosfer sağlayan sayın Bakan’ın girişimlerini aleni ya da gizli engelleyecek kişiler çıkabilir.
İşte tam bu noktada Adanalılar kendileri için, çocukları için, çeşitli nedenlerle borçlandırılan doğmamış çocukları için tarihi fotoğrafların devamı ve çözümlerin hayata geçmesi için hep bir ağızdan haykırmalıdır.
Kendimiz için, kentimiz için, yaşam memnuniyetimizin artması için süreci yakından takip ediyoruz.
Hiç merak etmeyin!