YÜKLÜ FATURA İLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ

GSM firmalarından, başkasının adına ön ödemeli ya da diğer adıyla kontörlü hat alan bazı kişiler, bu hatları suç işlemek veya uygunsuz mesajlar göndermek amacıyla kullanabildiğini dile getiren Av. Katlav,”Hattın gerçek sahibi mağdur ise en basit şekliyle, Türk Ceza Kanunu 106. ya da 123 maddeleri doğrultusunda çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalabiliyor. Faturalı hatlar da ise durum, kişinin hiç haberi olmadığı halde kendi adına GSM hattı açılması sonucu yüklü faturalarla karşılaşması şeklinde meydana gelebiliyor. Bu yöntemin özellikle konuşma ücretinin tahsili için hat sahibine fatura gönderilmesine gerek olmayan kontörlü hatlarda daha çok kullanıldığı biliniyor”

 

SORGULAMA HİZMETİ 1 EKİM 2013 TARİHİNDE SONA ERİYOR

Av. Katlav,”Tüm bunlara ilaveten, son dönemlerde yaygın bir dolandırıcılık yöntemi olan; “Adınıza açılmış bulunan hattın, çeşitli suç örgütleri tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir” şeklinde, sözde kendilerini kamu görevlileri olarak tanıtıp, bu yöntemle para elde etmeye çalışan, dolandırıcılık çetelerini de unutmamak gerekir. İşte tüm bu mağduriyetleri önlemek amacıyla BTK tarafından, vatandaşların haberi olmadan adlarına cep telefonu hattı açılmasını engellemek ve bu şekilde açılmış hatları iptal ettirmek amacıyla “İnternet Üzerinden Hat Sorgulama Hizmeti”  başlatılmıştı. Vatandaşlara tanınan bu sürenin dolmasına artık sayılı günler kaldı. Tanınan bu süre, 1 Ekim 2013 tarihi itibariyle sona eriyor. Eğer bu kontrol işlemi yapılmazsa, vatandaşlar hukuki açıdan zor durumlara düşerek ve çeşitli suçlamaların muhatabı da olarak, sıkıntı yaşayabilirler. Ayrıca adına kendi bilgisi dışında başka hat olmadığını bilen vatandaş, bir dolandırıcılık olayının mağduru da olmayacaktır.

Bu sorgulama, BTK’nın kendi internet sitesi olan, http://tk.gov.tr/ web adresinden yapılmaktadır. Adlarına açılmış ve bilgileri dışında GSM hattı bulunan vatandaşlar, ilgili GSM firmasını arayarak bu hatları iptal ettirebilirler” dedi.