2019 yılı UNESCO Gastronomi Şehri başvuruları için Adana Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü’nce yapılacak girişimin adaylık bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Başkanlığı’nda yapılan toplantıya Çukurova Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Zaimoğlu, Uluslararası Strateji ve Gastronomi Uzmanı Ömer Faruk Çelebi, Gastronomi Araştırmacısı Veyis  Durdu, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altınsı, Adana Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Barış Topal ile Adana Büyükşehir Belediyesi ve Seyhan Belediyesi’nden ilgili bürokratlar katıldı.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN 26 KENT KABUL EDİLDİ

Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulmuş olup; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefleyen söz konusu ağa üye olan şehirler, yerel yaratıcılık, tanıtım ve görünürlüklerini artırmayı hedeflemekte, UNESCO’nun kültürel çeşitliliğin desteklenmesi doğrultusundaki görüşlerini paylaşmaktadır.

Programa katılım, "zanaat ve halk sanatları", "tasarım", "sinema", "gastronomi", "edebiyat", "müzik" ve "görsel sanatlar" alanında gerçekleştiriliyor.

Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyanın dört bir yanından sadece 26 kent kabul edilmiştir. Ülkemizden de Gaziantep ve Hatay illerimiz bu listeye dahil edilmiştir.

GASTRONOMİDE DÜNYA ÇAPINDAYIZ

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Adana gibi gastronomi alanında dünya çapında olan, bu konudaki zenginliği çok iyi bilinen bir şehrin UNESCO tarafından tescillenmesi için çalışmalara başladık ve 30 Haziran 2019’a kadar dosyamızı hazırlayarak UNESCO’ya sunacağız. Bu konu Adana’nın tamamını ilgilendirdiği için; kurumlar arası işbirliğine çok önem veriyoruz. O açıdan Adana’da gastronomi alanında çalışan tüm kurumların projemize destek vermesini arzu ediyoruz.  Zaten bu toplantıda, söz konusu iş birliğinin ve birlikteliğin ilk adımını görmekten büyük memnuniyet duyduk” dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi başvuru sahibi olarak 30 Haziran 2019’a kadar dosyasını hazırlayarak UNESCO 2019 Gastronomi Şehri olma başvurusunu gerçekleştirecek.