Kadınların sosyal yaşama ve iş hayatına katılmalarını önemseyen Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın desteği ile 3 yıldır faaliyetlerine devam eden ve yapılan iş birliği ile Adana’nın birbirinden güzel lezzetlerini dünyaya tanıtan Salmanbeyli Kınalı Eller Kadın Kalkınma Kooperatifi binası ve yemek atölyesinin temeli atıldı. Salmanbeyli Mahallesi’nde gerçekleştirilen temel atama törenine Sayhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yanı sırsa Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş, Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, CHP Adana İl Başkanı Emrah Kozay Hilton İstanbul Bosphorus Yiyecek ve İçecek Müdürü Hasan Sabuncu ve Hilton İstanbul Bosphorus Halkla İlişkiler ve Pazarlama Müdürü Derya Tıkansak’da katıldı.

HÜSNİYE GÜL, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Törende açılış konuşmasını yapan Salmanbeyli Kınalı Eller Kadın Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüsniye Gül 3 yıldır çıktıkları yolda emeği geçenlere teşekkür etti. Gül, ”Bugün burada hayallerimizi gerçekleştiriyoruz. Çok heyecanlıyız mutluyuz. Değerlerimizin unutulmaya yüz tuttuğu şu günlerde kınalı eller yenden dayanışmayı imeceyi hatırlattığı için çok önemli. Elbirliği ile zorlukları yenmek için bir araya geldik. Kınalı ellerin çıkış noktası her eğitimli kadının bu ülkeye borcu vardır şiarıdır. Kırsaldaki kadınımız üretimin her alanında olmalarında olmalarına rağmen yaptıkları işin tanımı yoktu. Kadınlarımız 2 yıl süre ile halk eğitim ve SEYMER iş birliği ile ders aldılar. Çocuklarımız da İngilizce dereleri aldılar. Hiç kimse kimliğinden vazgeçemeden köyün geleceği için ortak hareket ettik. Kınalı eller umudumuz ve moralimiz oldu. Bu harekette emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ ADANA YEMEKLERİ YAŞATILACAK

Çukurova Turistlik Otelciler Birliği Başkanı ve proje destekçisi Tayyar Zaimoğlu’da yapılan projenin Adana’nın unutulmaya yüz tutmuş yemelerinin tekrar ortaya çıkartılıp yaşatılması için büyük katkı sağlayacağını söyledi. Zaimoğlu, “Kadınların ekonomik olarak gelir elde etmesi ile birlikte Adana mutfağı ve gastronomiye katkı sağlaması açısından son derece önemli olan kadın bu hareketini yürekten destekliyor ve oluşuma katkı sunan herkese teşekkür ederim. Burada emeği geçenlere de ayrıca teşekkür ediyorum. Seyhan Belediyesinin desteği ile temeli atılacak mutfak atölyesinin Adana yemeklerinin tekrar ortaya çıkartılması için yaşatılması için çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

EMRE: KADINLARIN HER ALANDA OLMASINI İSTİYORUZ

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise kadınların her alanda olmalarını önemsediklerini söyledi. Emre, “Bir ilçede bir ülkenin gelişmişlik seviyesi ölçmek istiyorsanız o ilçedeki kadınların hayata ne kadar katıldığına bakmak lazım. Biz en başta hayat görüşümüz olarak ülkemizdeki kadınları sonuna kadar destekliyoruz. Hayatın her alanında erkek kadar egemen olsunlar. Artık Türkiye de kadınlarda hayatın her alanında olmalı. Bugünkü kooperatif ekseninde yapılan bu başlangıç inşallah kıymetli güzel hizmetlere ile neticelendirilir” şeklinde konuştu.

KARALAR: KADINLARIMIZA OLAN DESTEĞİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK

Kadın dostu kent vizyonu ile kadınlara desteklerinin devam edeceğini belirten Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, insanların Adana kültürünü ve geleneğini tanıdıkça buralara daha çok geleceğini söyledi. Başkan Zeydan Karalar, “Seyhan Belediyesi olarak; Salmanbeyli kadın kooperatifine desteğimiz ilk değil, belediye olarak her sene bizi ziyaret eden 8000 kadının iş dünyasında istihdamı için yemek, el işi, seramik ve çini dahil olmak üzere birçok mesleki kurs imkanını vatandaşlarımıza sunmaya gayret ediyoruz. Bizim görevimiz; kenti değiştiren, kenti dönüştüren, kentte kullanılmayan zenginlikleri ortaya çıkararak onların kullanılmasını sağlamak. Salmanbeyli tarım için oldukça verimli topraklara sahip, hayvanların, sebze ve meyvelerin organik olduğu bir yerdir. Adana ve lezzetlerini Türkiye'ye tanıtmak bizim en büyük vazifemiz. "Adana lezzetlerimizi Hilton İstanbul Bosphorus’un Yerel Mutfak Global Lezzet projesi kapsamında İstanbul’da tanıtan Salmanbeyli Kadın Kooperatifi kadınlarının bugün kendi hayallerini gerçekleştirmelerine tanıklık etmek için buradayız. "Salmanbeyli kadınlarının temelini attığı bu atölye bir üretimhane olacak ve tüm kadınlarımıza hem üretim aşamasında hem de kendi iş yerlerini açma hayallerini gerçekleştirmesi konusunda bir örnek teşkil edecek. Bizim görevimiz; kenti değiştirmek, kenti dönüştürmek, kentte kullanılmayan zenginlikleri ortaya çıkararak onların kullanılmasını sağlamaktır. Seyhan Belediyesi olarak kadınlarımızın kendi restoranlarını açma hayallerine bir destek de biz vermek istedik. Kadın dostu kent vizyonumuz ile kadınlara desteğimizi ve bu alandaki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Adana kültürünü ve lezzetlerini tanıttıkça buraya gelen misafir sayımız artacak; bu sayede kadınlarımız da ekonomiye daha fazla katkı sağlayacaklardır” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Adana’nın lezzetlerinin dünyaya açılmasına katkı sağlayacak olan Salmanbeyli Kınalı Eller Kadın Kalkınma Kooperatifi binası ve yemek atölyesinin temeli atıldı. Bu arada törene katılan kadınlar destek amaçlı olarak avuçlarının içine erkeler ise işaret parmağına kına yaktı.