CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Aile Sağlığı Merkezlerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, önerge gerekçesinde şunları kaydetti:

"ASM’LERİ ZOR BİR KIŞ BEKLİYOR"

“Türkiye’deki sağlık sistemi uygulanan politikalarla çıkmaza sürüklenmekte, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlar her gün artmaktadır. Elektriğe ve doğalgaza peş peşe yapılan fahiş zamlar nedeniyle birinci basamak kamu sağlığı hizmeti veren Aile Sağlığı Merkezleri’ni bu yıl zor bir kış beklemektedir. 

"TİCARETHANE OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Devletin aile hekimlerine elektrik, su, doğalgaz faturalarını, merkezin kirasını, malzeme, kırtasiye giderlerini, yanlarında çalışan personelin maaş giderlerini karşılaması için aylık olarak verdiği cari gider adı altındaki 8-15 bin TL arasında ödeme pek çok kaleme yetmeyecektir. Aradaki fark aile hekiminin hak edişinden gidecek, kamu kurumları sayılmalarına rağmen “ticarethane” fiyatlandırmasından ücretlendirilen ASM’ler faturalarını ödemede sıkıntı çekecek, hekimler soğuk ve karanlıkta hasta bakmak zorunda kalacaktır. ASM’ler koruyucu sağlık hizmetleri vermekten giderek uzaklaşacaktır.” 

"ASM BİNALARI KAMU TARAFINDAN YAPILMALI"

Bulut, önergesinde Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-ASM’lere aylık olarak verilen ancak enflasyon karşısında her gün eriyen cari gider adı altında yapılan ödemenin artırılmasına yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
-ASM binalarının kamu tarafından yapılmasına, kira-kiracı ilişkisi ortadan kaldırılmasına yönelik bir planınız var mıdır?

NEDEN TİCARETHANE SAYILIYOR?

-ASM’ler kamu kurumları sayılmalarına rağmen neden “ticarethane” fiyatlandırmasından ücretlendirilmektedir?
-Türkiye’de son 2 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç ASM kirasını, faturalarını ödeyememiştir?  Kaç ASM kirasını ödeyemediği için kapanmıştır?
-ASM’lerin sorunlarının çözülmesine yönelik Bakanlığınızın bir planı var mıdır?