Bu Haber Bild Gazetesinden Tükçeye çevrilmiştir.  Fotoğraf: Stefan Tretropp

Komşu tarlalardaki toprak uzun zamandır tozluyken, çilek çiftçisi Robert Dahl (51, "Karl's") en iyi hasat zamanına sahip. Çünkü bir daha asla kuruluk konusunda endişelenmesine gerek kalmaz. Almanya'nın en büyüğü olan kendi yağmur suyu gölünü inşa etti.  Boyut sadece havadan netleşir. Beş hektar büyüklüğündeki beton havuz, yaklaşık 300.000 metreküp su alıyor ve Rövershagen'deki macera köyünün hemen yanında bulunuyor. “Bu yıl Mayıs ayında zaten doluydu. Taşma yapamaz. Bunun için temiz elektrikle çalışan pompalarımız var," diye açıklıyor yılda 7.000 ton çilek yetiştiren çiftçi. "Şu anda hala yüzde 55 suyumuz var. Bu, sezon sonuna kadar kolayca devam edecek."


Yağmur suyunun her damlası tutuluyor, binaların çatılarından yönlendiriliyor ve hatta çilek tarlasından drenaj ile yönlendiriliyor. Örneğin, her şey çok kuru olduğu için suyun zaten toprağa sızmadığı yaz aylarında şiddetli yağmurda etkilidir. Bu şekilde besleme bilinçli olarak kontrol edilebilir, damlama hortumları ile on kilometreye kadar dağıtılabilir.

Dahl: "Uzun yıllar önce kuraklık sorununu nasıl kontrol altına alabileceğimizi düşündük. Baltık Denizi'ne bu kadar yakın çok fazla yeraltı suyu kullanırsak tuzlu olur. Meyveler bundan hiç hoşlanmaz.”  2014'te zaten iki milyon avro yatırım yaptı ve kış boyunca inşa ettirdi. "20 yıla güveniyorum. Bu kolayca karşılığını verir” diyor girişimci. Teknoloji aynı zamanda mısır ve şeker pancarı için de çalışacak. Dahl emin: Bu fikir Almanya'da giderek daha fazla benimsenecek.