“Vatandaşın İlaca Ödediği Fark İki Katına Çıktı”

CHP’nin eczacı kökenli Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 29 yıldır eczacı olduğunu böyle bir dönemin hiç görülmediğini belirtti.  Hasta reçetesi ile eczaneye geldiğinde şayet beş kalem ilaç var ise bunun dördünü bir eczanede ancak bulabildiğini kaydeden Bulut, “Bir ilaç için de eczane eczane dolaşıyor. Bu büyükşehirlerde böyle peki ilçelerde ya da sadece bir eczane olan yerlerde? Oralarda vatandaş resmen ilaca ulaşamıyor. Türkiye’de bugün ilaç yokluğu yaşanıyor. Üreticilere baktığınızda yerli üretici bu maliyetlerle ilaç üretmek mümkün değil diyor.  Ya çok az miktarda ilaç üretiyor ya da hiç üretmiyor. İthalatçıya baktığınızda eğer günlük fiyat alamıyorsa o da ithalatta minimum seviyede ilaç üretir halde. Bugün Türkiye’de kanser ilacından tutun da önemli önemsiz tüm kalemlerde ilaç yokluğu yaşanıyor. Bunun sebebi ise iktidar” dedi. 

"İLAÇ KURU İLE REEL KUR ARASINDA DERİN MAKAS"

Türkiye’de ilaçların fiyatını bakanlığın belirlediğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti: 

“2009 yılında çıkan İlaç Fiyat Kararnamesi ile ki o dönemde eczacılar örgütleri de bu kararnameye destek verdi. Avrupa’da en uygun üç ülkesinden alınan fiyat referans kabul edilerek, Euro kuru üzerinden fiyatlandırılıyor. Ancak aradan geçen onca seneye rağmen İlaç Fiyat Kararnamesi yenilenmedi. Aksine daha da kötü hale geldi. Örneğin şu anda Türkiye’de ilaç fiyatlarındaki referans alınan Euro kur oranı 6,29 TL. Bugün kur 17,50 TL’ye gelmiş olmasına rağmen 6,29 TL üzerinden ilaç fiyatlandırılıyor. Böylesi derin bir makas oluşan ilaç fiyatlarına tabii ki firmalar ne ithal eder ne de ilacı üretir. O açıdan yapılması gereken ilk müdahale ilaç fiyat kararnamesini yenilemektir.

"YENİ NESİL İLAÇLAR TÜRKİYE’YE GELMİYOR"

Bugün medikalciler zor durumda ise eczacılar eczanelerini kapatıyor ise yerli ilaç sanayii üretmekten vazgeçmiş ise bunun sebebi iktidardır. Şayet bakanlık ilaç fiyatlarını, tüm sağlık hizmetlerinin fiyatlarını belirliyor ise bu sektörlerin ayakta kalmasının vatandaşların ilaca, sağlığa ulaşmasını da sağlamak zorunda. Yeni molekül ilaçlar, yeni nesil ilaçlar Türkiye’ye gelmiyor. 

"İLACA ÖDENEN FARK İKİ KATINA ÇIKTI" 

Vatandaş hastaneden randevu dahi alamıyor; eczaneye geldiğinde ya ilaç bulamıyor bulsa bile ödediği ilaç fiyat farkı geçen yılla mukayese edildiğinde iki katına çıkmış durumda. Bu konuda bakanlığı son kez göreve davet ediyoruz. Aksi taktirde eczaneler ayakta kalamaz, sağlık hizmetleri, sağlık sunucuları topyekûn batmak durumunda kalır.”