ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal’da önceki gün Türkiye ve Rusya’yı merkezine alan bir köşe yazısı yayınlandı. Daha önce Yale Üniversitesi’nde ders veren ve Bard Üniversitesi’nde kadroulu olarak çalışan akademisyen Walter Russell Mead tarafından kaleme alınan makalede, Ankara ve Moskova’nın Balkanlar’da artan etkisi ve bunun olası etkileri yer alıyor.
Mead, Türkiye ve Rusya’nın bu bölgede kilit pozisyonlarda olduğunu dile getirirken, “Rusya ve Türkiye Balkanlar’daki temsilcileri Sırbistan ve Arnavutluk’a bölgedeki sınırları yeniden çizmeye yardımcı olabilir. Rusya’nın desteğiyle Sırbistan hükümeti Bosna’nın Sırp nüfusunun yoğun olduğu noktaları ilhak edebilir. Arnavutluk da benzer bir şekilde Türkiye desteğiyle Kosova’ya aynı müdahaleyi yapabilir” ifadesini kullandı.
Avrupa’nın potansiyel bir krizle karşı karşıya olduğunu dile getiren Mead, “Bu senaryonun gerçekleşmesi çok mümkün değil çünkü bu iki ülkenin yeni sınırlar konusunda anlaşmaya varması pek olası gözükmüyor” ifadesini kullandı. Wall Street Journal’da yer alan köşe yazısında Batı’nın endişe etmesi gereken şeyin Türkiye’nin bölgedeki etkisi olduğu vurgulanırken, Ankara’nın son dönemde Rusya ile yakın ilişkilerine dikkat çekiliyor.
Öte yandan Sırbistan ve Arnavutluk’un AB üyeliği umutlarının Belgrad ve Tiran’ı Rusya ve Türkiye’ye yakınlaştırmasının önüne geçtiği belirtilirken, “Her Balkan ülkesi Rusya veya Türkiye ile müttefik olmak yerine AB’nin parçası olmak ister” yorumu yapıldı. Fakat makalede, Avrupa Birliği umutlarının bu iki ülke için günden güne azaldığı ifade edildi.
Mead, Balkanlar’da olanın Balkanlar’da kalmadığının altını çizerken, Balkanlar’da yaşanabilecek olası bir gerginliğin NATO ve Avrupa Birliği’nin bu gelişmeden etkilenebileceğini dile getirdi.