5174 sayılı TOBB kanunu gereğince yılda üç kez yapılması gereken, “Adana İl ve İlçe Oda ve Borsa Yönetim Kurulları İstişare Toplantısı”nın üçüncüsü Adana Ticaret Odası’nda gerçekleşti. ASO Meclis Başkanı Ahmet Kardeşler’in Divan Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıya, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Meclis Başkan Vekili Sümer Şen, ASO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Sayar, ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, CTO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Duru, CTB Meclis Başkanı Selami Köfteci, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Karagözlü, KTO Meclis Başkanı Hilmi Baysal, Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelen ile bu Oda ve Borsaların yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan ADASO Meclis Başkanı Ahmet Kardeşler, üç oda tarafından başlatılan işbirliği çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini, bunun en güzel örneğini de ortak açıklamaların üç odanın mutabakat sağladığı görüşlerden oluştuğunu belirterek, “Bu birlikteliğin ilk aşamasını uyumlu bir şekilde hayata geçirdik. Bundan sonraki süreçte ilçelerdeki ticaret odaları ve borsaları da bu oluşuma dahil etme kararlılığındayız. Bu oluşuma milletvekillerimiz ile belediye başkanlarımızın yanı sıra diğer sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla da daha güçlenecek, sorunlarımıza kısa sürede kalıcı çözümler üretebileceğiz” dedi.
Toplantıda söz alan konuşmacılar, yaşadıkları sorunlara ilişkin görüşlerini dile getirdiler. ASO Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Özcanlı, Adana’daki kentsel dönüşüm projesinin son aşamaya geldiğini, 1/25 binlik imar planlarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, “Kent ekonomisinin düzenli ve sağlıklı olabilmesi için her sektörün toplu halde bir sitede faaliyet göstermesi gerekmektedir. Ancak, yeniden yapılandırılma aşamasına gelen Adana’da bugüne kadar bir iki sektörün dışında site başvurusunda bulunan olmadı” dedi.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Adana’nın şu andaki en önemli sorunlarından biri olan mania uçuş engeli probleminin temelinde belediyelerin  bulunduklarını belirtirken, “İmar konusunda gerekenler yapılmadığı için bu sorunla karşı karşıya kaldık” diye konuştu.
Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru ise şu andaki en önemli sorunlarının Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlenen alanın, Hatay sınırları içerisinde gösterilmek istenmesi olduğunu ifade ederek, “Yaptığımız tüm girişimlere karşın henüz net bir sonuç alamadık. Ceyhan sınırları içerisindeki bölge, çeşitli gerekçeler gösterilerek Hatay’da gösterilmek isteniyor. Ceyhan ve ekonomisi için büyük önem taşıyan bu sorunun çözümü için Adana’daki tüm oda ve borsaların Ankara nezdinde girişimlerde bulunarak haksızlığın giderilmesi gerekiyor. Aksi taktirde gerek Ceyhan’a, gerekse Adana’ya büyük haksızlık yapılacak” diye konuştu. Duru ayrıca, Ceyhan Ticaret Odası bünyesinde hizmet veren CEYGEM Projesi’nin kapsamının, kentteki diğer oda ve borsaların desteğiyle geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantıda söz alan konuşmacılar özetle şunları söylediler:
Kozan Ticaret Odası Başkanı Yaşar Çelen: Kozan’da kurulu bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nin durumu içler acısı. Başta ulaşım ve kanalizasyon olmak üzere bir çok sorun halen çözüm bekliyor. Uzun süredir bölgeye bir genel müdür ataması bile yapılmadı. Hal böyle olunca bölgedeki yatırım da artmıyor. Kozan Organize Sanayi Bölgesi’nin daha rantabl şekilde kullanılabilmesine yönelik ortak çalışma yapmalıyız.
Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç: Bölgemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarımı, anız yakımlarından dolayı zor günler bekliyor. Tüm uyarılara karşın devam eden anız yakımı, toprağın içindeki organizmaların yok olmasına yol açıyor. Dolayısıyla milyonlarca yılda oluşan bereketli topraklarımız, bu ihmalden olumsuz etkiliyor. Anız yakımının önlenmesi için daha etkin önlemler alınmalı.
Ceyhan Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Karagözlü: Et ve et ürünlerindeki KDV oranları yüzde 1’e indirildi. Ama bu indirim tek başına yeterli değil. Bitme noktasına gelen hayvancılığın yeniden canlandırılması, et ve türev ürünlerin fiyatlarının düşürülmesi için KDV indiriminin aynı oranda yumurta ve yem fiyatlarına da yansıtılması gerekmektedir.
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Sayar: Bölgemizin en önemli sorunu istihdamdır. Buna yönelik olarak TOBB ile ilgili bakanlıkların birlikte yürüttüğü Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi Adana’da Odamızın koordinatörlüğünde sürdürülüyor.  Bu proje işsizlerimizi meslek ve iş sahibi yapmayı hedefliyor. Biz işadamlarına düşen görev orada yetişen gençlere iş olanağı sunup ekonomiye kazandırmaktır. Bu projeye kentin ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerini yükseltmek için herkesin destek olması gerekiyor.
Toplantının son bölümünde söz alan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer de, sektörleri, aynı sitede faaliyet gösteren kentlerin ekonomik yapısının daha güçlü olduğunu, bunun en güzel örneğini Konya’da gördüklerini belirterek, “Kentsel Dönüşüm Planı’nın buna göre hazırlanması için tüm sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının çaba göstermesi gerekiyor. Başta, konfeksiyon, yedek parça, ayakkabı ve mobilya olmak üzere birçok sektörün bir araya getirilmesinde büyük yarar var. Çünkü, Adana’nın hem daha düzenli kentleşmeye, hem de daha rantabl üretim ortamlarına ihtiyacı var” dedi.
Üç odanın başlattığı birliktelik çalışmasının, valilik, milletvekillerimiz, belediyeler ve diğer kuruluş temsilcilerinin katılımıyla daha da güçlendiğine işaret eden Gizer, “Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a gerçekleştirdiğimiz ziyaret, sorunlarımızın çözümü için hangi yol haritasını izlememiz gerektiğini net şekilde ortaya koymuştur. Ankara ziyaretinde, birlikten kuvvet doğduğunu ve sonuç alındığını gördük. Mania uçuş güvenliği, Kuzey Adana’daki yapılaşma yasağı gibi temel sorunlarımıza anında müdahale edildi ve geleceğe yönelik beklentilerimiz daha somut hale geldi. Bu oluşuma en kısa sürede ilçelerimizdeki Oda ve Borsaları da da ekleyeceğiz. Emin adımlarla tesis etmeye başladığımız bu oluşum, Adana’yı en kısa zamanda sorunlarından arınmış, daha yaşanılır bir kente dönüştürecektir” görüşlerini dile getirdi