Türkiye'nin pamuk veriminde dünyada ilk 3 ülke arasında olmasına rağmen yüksek maliyet girdileri ve yetersiz destekleme nedeniyle üreticinin beyaz altın yerine, mısır ekmeye başladığını belirten Girmen, 2015'te 2.2 milyar dolarlık pamuk ithal edildiğini belirtti. Girmen, "Çukurova'nın bereketli topraklarının pamuğa olan özlemi yıldan yıla artıyor. Pamuk sadece bölge için değil ülke ekonomisi için de önemli bir ürün. Tarımsal üretimde yüksek girdi maliyetleri, işçilik sorunu ve benzer birçok sıkıntı üretim deseninin de değişmesine neden oluyor. Çiftçi, daha az maliyetli, daha az işçilik isteyen ürünlere yöneliyor. Yani pamuk yerine mısır ekiyor" dedi.
PAMUĞUN ADANA İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK
Adana için pamuğun özel bir yönü olduğunu belirten Girmen, kentte ekim alanlarının azalmasının işsizliği tetiklediğini belirterek  şöyle konuştu:
"Pamuk her yönüyle ülkemizin her kademesinde ilgi gören çalışılan bir ürün. Pamuğun yetiştirilmesiyle ilgili işçilere istihdam olanağı sağlaması üretilen küspe ile hayvan yemi olması ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu bitkisel ham yağ ihtiyacını karşılaması nedeniyle aslında vazgeçilmez bir ürün denebilir. Türkiye'nin en önemli ihraç kalemi olan tekstil ve hazır giyimin ana maddesi üretilmesi açısından pamuk, bölgemiz ve dolayısıyla ülkemiz için çok önemlidir. Çarpıcı bir örnekle pamuğun Adana için önemini vurgulamak isterim. Daha önceleri Adana'da Çukobirlik pamukla ilgili çalışmaları yaptığı dönemde Adana'da işsizlikle ilgili bir şey konuşulmuyordu. Çok değil yakın tarihimizde Adana'da Çukobirlik'in kapanmasıyla beraber Adana Türkiye'deki işsizlik verilerinde ilk sıralara yerleşmiştir. Bu pamuğun bir ilin ekonomisine ne kadar katkı koyduğunun en bariz ve en net örneğidir."
HER YIL 1 MİLYAR 200 MİLYON DOLARLIK PAMUK İTHAL EDİYORUZ
Türkiye'de ekiminin yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Girmen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon 600 bin ton pamuk kullanıyoruz 750-800 binini biz üretiyoruz gerisini ithal ediyoruz ki ithal ettiğimiz miktar yaklaşık Yunanistan üretiminin yüzde 40'ına denk geliyor. Bu ithalatın karşılığında ne yazık ki ortalama her yıl 1 milyar 200 milyon dolarlık bir kaynak yurtdışına akıtılmakta. Şöyle bir çarpıcı sonuç var ABD'deki bir üretici 250-300 kg pamuk alırken kazançlı bir üretim yapıyor ve pamuk üretimini devam ettiriyor. Ne yazık ki bizim Adana'mızda bizim ülkemizde 400- 500 kg pamuk alırken bu üreticimiz para kazanamamaktadır. Bunun temelinde yatan 2 tane ana sebep vardır, bunlardan bir tanesi üreticinin yüksek maliyetlerde girdi kullanması, ikincisi üreticilerimizin desteklemeler dahilinde zayıflatılarak yurtdışındaki ithalat pamukla rekabet ettirilememesidir. Bundan dolayı birinci sırada maliyetler düşürülmeli. İkincisi ise pamuğa olan destek daha da arttırılmalıdır."

YENİ TARIM POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de pamuk ekim alanın 791 bin hektardan her yıl azalarak yaklaşık 450 bin hektara gerilediğini bu nedenle yeni tarım politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten Girmen şunları söyledi:
"Ekim alanlarıyla birlikte Türkiye'deki pamuk üretici sayısı da yine aynı yıllar içerisinde 135 binden, 75 bine kadar gerilemiştir. Ege, Çukurova, Antakya gibi geleneksel üretim bölgelerinde pamuk üretimi yıllar itibariyle hızla azalmıştır. Pamukta üretim düşerken ithalat artmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2015'te 2.2 milyar dolarlık pamuk ithal edildi. Halbuki, Türkiye pamuk üretiminde Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Avustralya ve Özbekistan`dan sonra 8'nci sırada yer almaktadır. Tüketimde ise Çin, Hindistan ve Pakistan`ın ardından yıllık ortalama 1.3 milyon ton ile 4'ncü sırada bulunmaktadır. Pamuk veriminde ise ilk 3 ülke arasında bulunmaktadır. Bu aslında vahim bir sonuçtur. Üreticimiz buradan çekiliyor bu iş bu şekilde devam ettiği sürece eğer bu üreticiler bu ürünün ekimini yapmazlar ise gün gelecek pamuk ekimini yapacak üretici bulamayacağız. Çünkü bu bir geleneksel tarım ürünü olması açısından bunu şimdi üretici bu işi yapıyorsa pamuk ekiyorsa çocuğu da ekecek torunu da ekecek. Biz torununa pamuk ektirecek tarım politikalarını geliştirmek durumundayız. Kısaca söylemek gerekirse pamuk üreticisinin en büyük sorunu maliyettir. Türkiye`de üretici dünyanın en pahalı mazotu ile üretim yapmaktadır. Üreticinin rekabet gücünün artırılabilmesi için üretimde kullanılan girdilerdeki vergi yükünün düşürülmesini gerekmektedir. Sıfır gümrük vergisi ile istenildiği kadar pamuk ithal edilebilen, ancak alternatif ürünlerin gümrük vergileri ile korunduğu bir ortamda pamuk üreticisinin daha ne kadar üretime devam etmesi beklenebilir?"