TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Atila Menevşe, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç ATB Başkanı Şahin Bilgiç ile Ceyhan ve Kozan Oda-Borsa Başkanlarının birer konuşma yaptığı toplantıya katılan Meclis Üyeleri de görüş ve önerileri ile katkı sundu. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, “Zor bir süreçten geçiyoruz.  2018 yılının ikinci yarısından itibaren küresel bir ekonomi buhranın içinden geçtik. 20120 büyüme planlarımızı yaparken, tam toparlıyoruz derken, 2020 yılının ilk çeyreğinden itibaren de ülkemizde Koron Virüsle tanıştık. Pandemi sürecinde durma noktasına gelen ekonomimizin çarkları, neyse ki yeniden yavaş yavaş dönmeye başladı. Dünya geneline baktığımızda sağlık alanında destan yazan bir ülke olduk. Cefakâr sağlık çalışanlarımıza müteşekkir olduğumuzu dile getirmek istiyorum. Koronovirüs hayatın her alanında etkisini gösteriyor. Başta vatandaşlarımızın sağlığının yanında virüsten en çok etkilenen unsurlardan biri de ekonomimiz oldu. İşin kötüsü son günlerde salgın yavaşladı derken normalleşme ile birlikte senaryonun yeniden kötü bir hal almaya başladığını görüyoruz. Eğer kurallara dikkat etmezsek virüsün yayılımının devam etmesi ve ekonomiyi bekleyen senaryolar yeniden kötüleşebilir. Türkiye’nin önümüzdeki süreci iyi değerlendirebilmesi sonucunda ekonomi de ciddi başarı gösterebileceğimiz de, öngörüler arasındadır. Bu dönemde; Üyelerimiz sorunlarını bizlere, bizler birliğimize, birliğimiz de bakanlara ve hükümete ivedilikle aktardı. Bu trafik sayesinde pek çok konuda hızla aksiyon alarak, hasar büyümeden önlem alınabilmiştir. Şahsen böyle bir organizasyonun parçası olmaktan mutluyum ve gururluyum. Gece gündüz demeden bu zor süreçte bizlere verdiğiniz tüm desteklerden dolayı şahsım ve Adana Ticaret Odası adına Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
Konuşmasının devamında Menevşe, “TOBB öncülüğünde Oda-Borsalarımızın desteği ile hayata geçirilen “Nefes Kredisi”Üyelerimizin nefes almasına vesile olmuştur.Bu aralar düşük faizlerle, bazı sektörlerin çarklarına can suyu olması için devlet bankalarının girişimlerini alkışlamak gerekiyor. Ancak, Üyelerimizin hep şikâyet ettiği özel bankaların bu kervana katılmamasını da üzülerek izliyoruz. Fedakârlıktan kaçınmayan tüccarımıza daha fazla finans sağlanmalı. Salgının boyutları ve uzun dönemli ekonomik etkileri dikkate alındığında, uygulamaya konan; borç ertelemeleri, vergi/kredi kolaylıkları, yeniden yapılandırma, devlete olan borçların erteleme sürelerinin uzatılması gibi tedbirlerin daha da artırılması gerektiği görülmektedir. Sürecin uzaması ihtimaline karşı kırılgan sektörlere kalıcı politikalar üretilmeli ve destek paketleri gibi programlar bir kez daha ivedi bir şekilde hayata geçirilmelidir. Bu süreçte en kritik eşiğin üretim ve tedarik zincirinin devamlılığı olduğu unutulmamalıdır'' ifadelerini kullandı.


Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak 81 ildeki Oda ve Borsalar ile sürekli istişare içinde olduklarını, Oda-Borsa Başkanları kanalıyla, üyelerin sıkıntılarını, dertlerini ve taleplerini topladıklarını söyledi ve salgın ile mücadele sürecinde geniş bir öneri setini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve hükümete sunduklarını anımsatarak, bunların önemli bir kısmının da hayata geçtiğini hatırlattı. Normalleşme sürecine geçtiğimiz bu günlerde yine ihtiyaç duyulan sektörel destek tedbirlerini hükümetimize ileteceğiz. Hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürelim. Sizlerin de bu vizyonla çalıştığınızı, üyelerimize hizmete devam ettiğinizi memnuniyetle görüyorum. Sağ olsunlar, tüm başkanlarım, canla başla gayret gösteriyor. Üyelerimizin nabzını tutuyor, onlara tercüman oluyor, öneriler hazırlayıp, bize aktarıyorlar.” dedi.
Toplantının son bölümünde TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantıya katılan Meclis Üyelerinin sorularını yanıtladı ve ardından toplantı sona erdi.