Adana Sanayici ve İşadamları Derneği 'Geleneksel Salı Yemeği'nde İl Defterdarı Tamer Utkucu ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin'i ağırladı. Seyhan Otel'de düzenlenen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ADSİAD Başkanı Cahit Sınmaz, Adana adına önemli fikirlerin paylaşıldığı toplantılarda önemli isimleri konuk ettiklerine dikkat çekti.

Sanayici ve işadamlarının gelecekteki yatırımlarına yön verebilecek ve istatistiki bilgilerin sunulduğu toplantıya katılan Utkucu ve Şahin'e teşekkür eden Sınmaz, "Doktorlar için hastalığın tanısı ne kadar önemliyse durumu ve sorunları tespit etmek de ülkenin geleceği açısından o derece önemlidir" dedi.

Değişimin doğru bilgiye, sağlam istatistiklere sahip olup, planlı ve kapsamlı projelerle gerçekleşeceğine işaret eden Sınmaz, "Planlama ve doğru adım için güvenilir ve güncel bilgiye ihtiyaç vardır. Ülkenin gelişimi için TÜİK'in önemi yadsınamaz boyutlardadır. TÜİK sağladığı veriler ve istatistiklerle bir pusula, yol gösterici konumundadır. Ülkenin gelişimi, kentin kalkınması, sosyal, kültürel, ekonomik her türlü adımın temel şartı TÜİK'in gelişimi ve fonksiyonuyla yakından ilgilidir" diye konuştu.

Öte yandan günümüz koşullarında rekabetin en üst düzeye çıktığını, gelişmiş ülkelerde liberal ekonomiyi ayakta tutan en önemli etkenlerden birinin yatırımcı, çalışan ve sanayici üçgeninde sağlanan eşitlik olduğuna dikkat çeken Sınmaz, "Rekabet koşullarının iyileştirilmesi, kayıtdışının engellenmesi, üretimin ve istihdamın artmasına katkı koyar. Tepe noktada 'düzenleyici' görevini yürüten devletin vergi adaletini sağlaması zorunluluktur. Sağlanan kaynaklar devletimizin düzenleyici pozisyonunu güçlendirecek, işlevini yerine getirmesine olanak sağlayacaktır. Geçmiş dönemlerde yaşanan büyük sıkıntılar ortadan kalkmakla birlikte defterdarlık kurumunun etkin çabası sorunların çözümüne olan inancımızı daha da arttırmaktadır" ifadelerine yer verdi.

 

UTKUCU: "TEŞVİKTEN YETERİNCE YARARLANILMIYOR"

Sınmaz'dan sonra kürsüye çıkan Adana Defterdarı Tamer Utkucu ise yatırımlar konusunda çok önemli bir yeri olan hazine taşınmazlarının etkin ve verimli kullanılması gerektiğini belirtti.   "Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Teşvik Kanunu Kapsamında Tahsisi” konusuna ağırlık veren Utkucu, bu uygulamadan yararlanan yatırımcı sayısının azlığına dikkat çekti. Teşvikten yararlanmak isteyenlerin 'teşvik belgesi' alma zorunluluğu bulunduğunu Adana'da sadece 13 firmanın bu belgeye sahip olduğunu kaydeden Utkucu, "Adana'da sıfırdan yatırım yapmak isteyenler kesinlikle bu teşvikten yararlanmalı. Teşvik Kanunu yatırımcıya yer tahsisinden vergi indirimlerine kadar birçok avantaj sağlıyor. Ancak Adana'da ilk defa uygulanan bu teşvikten yeterince yararlanılmadığını görüyorum" dedi.

Hazine taşınmazlarının yatırımlara kazandırılma şartlarını ve kimlerin nasıl başvurabileceği konularına açıklık getiren Utkucu, "Adana tarımda yeterli atılımı gerçekleştiremedi. Maalesef gerekli teşvikleri alamıyoruz. Tarım sektörü yeterince kullanılamıyor. Adana'da ilk defa hazine arazilerinde teşvik uygulandığı düşünüldüğünde yeni yatırımlar çok önemli. Önümüzdeki hafta teşvik kanunu kapsamındaki taşınmazlar için ihaleye çıkılacak. İnternet sitemizden de duyuracağımız bu ihaleyi yatırımcıların dikkatine sunuyorum. Yatırımcılara teşvik belgelerini almalarını öneriyorum. Adanalı işadamları yatırım için teşvik yasasını iyi irdelemelidir" dedi.

ŞAHİN: "ADANA'DA 130 BİN İŞSİZ VAR"

TÜİK Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin de TÜİK'in Avrupa Birliği İstitastik Büro Şefliği ile paralel çalışma yürüttüğünü belirtti. Şahin, Adana'ya ilişkin çarpıcı bilgilere de yer verdi. Adana'nın 2 milyon 62 bin 626 olan toplum nüfusuna karşılık 1 milyon 200 bin kişinin Adana il ve ilçe nüfus müdürlüklerine geri kalan bölümünün Adana dışındaki il ve ilçe nüfuslarına kayıtlı olduğunu aktaran Şahin, Adrase Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre Adana'da çarpık bir yapının hakim olduğunu savundu. Kent merkezinde 1 milyon 563 bin, ilçe, köy ve beldelerde ise 853 bin kişinin yaşadığını anımsatan Şahin, "Örneğin Mersin kent merkezi 850 bin civarındadır. Silifke, Erdemli, Anamur, Mut ve Tarsus ilçelerinde 30 ila 50 bin arasında nüfus hakimdir. Adana'nın ilçelerinde ise Ceyhan hariç bu rakam 3 ila 5 bin civarındadır. Biz Adana'da nüfusu merkeze topluyoruz. Sosyal ve ekonomik sıkıntılar da daha çok bu nedenle oluşuyor. Herşeyi Adana merkezden bekliyoruz" dedi.

Adana'nın yılda 54 bin göç aldığını, bir o kadar da göç verdiğini belirten Şahin, şunları söyledi:

"Eğitim, kültür ve gelir düzeyi yüksek insanlar Adana'dan göç ediyor. Buna karşılık vasıfsız ve gelir düzeyi düşük göç alıyor. Gaziantep'te sanayide çalışan sayısının nüfusa oranı yüzde 30, Adana'da bu oran yüzde 24 civarında. Türkiye'ye 2008 yılında toplam 35 milyon yabancı turist giriş yapmış. Antalya'ya 9 milyon 776 bin, Hatay'a 324 bin, Mersin'e 360 bin, Gaziantep'e 356 bin kişi giriş yapmış. Adana'ya ise sadece 205 bin kişi gelmiş. Adana, turizmde de gerekli atılımı yapamıyor. Adana'da teşhis belli bir an önce tedavi ile ilgilenilmelidir."

Şahin, 2008 verilerine göre Adana’da çalışma yaşı, işgücüne katılım ve iş arayanlar baz alındığında toplam 130 bin işsiz olduğunu, iller bazında açıklanan 2009 işsizlik verilerinin arttığı göz önüne alındığında işsiz sayısının 2009 verilerinde daha çok artış göstereceğini sözlerine ekledi.

Utkucu ve Şahin, ADSİAD üyelerinin sorularına da açıklık getirdi. Konuşmaların ardından toplantıya katılan Çukurova Kaymakamı Abdulhamid Erguvan ve ADSİAD Başkanı Cahit Sınmaz, Utkucu ve Şahin'e ADSİAD tarafından TEMA ormanına diktirilen 5 adet fidanı simgeleyen teşekkür belgesi verdi.