Adana Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ADSİAD) Geleneksel Salı Toplantısı’nın bu ayki konuğu Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, oldu.  Seyhan Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile birlikte tarım, tekstil, sanayi ve spor altyapısı dikkatle irdelendiğinde Adana'da karamsarlığın gereksiz olduğunu belirtti.
Adana ile ilgili herhangi bir olumsuzlukta kentte yaşayan herkesin sorumluluk hissetmesi gerektiğini  vurgulayan Sönmez, “Bugün Adana’yı yöneten sivil toplum örgütleri ve oda başkanlarının geçmişteki kısır çekişmelere son vermesi, beraberlik ruhunu pekiştirmeleri Adana için uzun vadede olumlu sonuçlar doğuracaktır. Oda yönetimleri ve sivil toplum örgütleri arasındaki makasın açılmaması gerektiğini de belirtmek istiyorum. Oda temsilcileri ve gönüllülük esasına dayanarak kenti ve kentlisi için çalışan iş adamlarının daha çok ortak proje yürütmeleri kaçınılmazdır. Başarı da hepimizin katkısı başarısızlık da hepimizin kaygısı olmalıdır” dedi.
ADSİAD 20. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE HAZIRLANIYOR
Kuruluş amacı ve misyonu doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdüren ADSİAD'ın kişi veya kurumların kendi çıkarını, Adana'nın ve Adanalı'nın menfaatleri üzerinde tutmasına karşı bir tutum sergilemeye devam edeceğini ifade eden Sönmez,  “Kutlamaya hazırlandığımız 20. kuruluş yıldönümü kapsamında yıl boyu etkinlik düzenleyeceğiz ve bu etkinliklerde kanaat önderleri ile birlikte proje üreteceğiz. Kentimizin öncü rol oynaması için öncü bir dernek olmak için çaba sarfedeceğiz” diye konuştu.
Konuşmasında bölgesel kalkınmanın önemine işaret eden Sönmez, şunları söyledi:
“Ayrışan kentler değil, paylaşan ve bütünleşen kent modellerinin desteklenmesine ön ayak olunmalıdır. Bölgemize yapılacak her yeni yatırımın Adana'ya olduğu kadar çevre illere  ve ardından Türkiye'ye daha fazla katma değer yaratacağı öngörülmelidir.  Adana'da petrokimya, enerji ve bölgemizde üretimine başlanan yassı çelik sanayisine yönelik çalışmalar ekonomik kalkınmayı beraberinde getirecektir. Dünyanın ekonomik gündemini belirleyen bu önemli unsurlar, gelişmiş plastik sanayi ile birlikte yeni geliştirilecek sanayiye kapı aralayacak ve en önemlisi Türkiye'nin neredeyse birinci gündem maddesi olan Yerli Otomobil Üssü'nün Adana'ya kazandırılması için belirleyici bir potansiyel olacaktır. ADSİAD'ın da içinde bulunduğu kişi ve kurumların başlattığı Yerli Otomobil Üssü'nün Adana'ya kazandırılma girişimleri tüm kesimlerce desteklenmelidir. Sanayi altyapısı ve yürekli iş insanlarının varlığı göz önüne alındığında bu üssü en çok hak eden kentin Adana olduğu inancıyla hareket edilmelidir. Üssün, Adana'da yeni bir rüzgar estireceği açıktır. Elbette ki yeni yatırımlarla birlikte Adana ve Çukurova’nın birinci önceliği olan tarım ve tarıma dayalı sanayi de unutulmamalı, gıdanın dünyada stratejik bir kaynak olduğundan hareketle bu yönlerimiz hızla geliştirilmelidir.
“YATIRIM İÇİN EN ÖNEMLİ BÖLGE ÇUKUROVA'DIR”
Adana'da bütün katmanları bünyesinde barındırarak hayata geçirilecek "Adana Stratejik Gelişim Planı" kentimiz için ayrı bir önem taşımaktadır.  Adana, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve refah seviyesinin yükselmesine yönelik hedefler paralelinde ilerleyen bir bölgede yer almaktadır. Çeşitli araştırmalardan da anlaşılacağı gibi İstanbul dışında yatırım yapılabilecek, gelişim sağlanabilecek ve potansiyeli harekete geçirilebilecek en önemli bölge Adana'nın liderliğinde Çukurova'dır.  Sözkonusu hedefleri gerçekleştirmek ve Adana'nın hak ettiği yere gelmesini sağlamak ancak Adanalılık ruhunun yakalanmasıyla elde edilebilecektir.
Adana'nın birikmiş sorunları olduğu gerçeğiyle hareket etmenin zamanı gelip geçmektedir. Artık şapkayı önümüze koyarak yol alabileceğimizi ve gerçeklerden kaçarak sorunları çözemeyeceğimizi büsbütün kavramış olmamız gerekiyor.
“ŞAPKAYI ÖNÜMÜZE KOYMAMIZ GEREKİYOR”
Öte yandan kent kurmaylarının çağdaş bir şehircilik modelinde yeni planlama yapmaları gerçeği de göz ardı edilmemelidir. Öncelikle Adana'ya hiç de yakışmayan gürültü kirliliği ve kent içi ulaşım sorununa neşter vuracak çarpıcı ve gerçekçi yaklaşımlar sergilenmelidir. Bu konuda başta Valilik makamı ve yerel yönetimler olmak üzere ilgili tüm kurumların atacağı yeni adımlar sonuna kadar desteklenmelidir. ADSİAD, Adanalılık ruhunun yakalanması ve kentin açmazlarının bertaraf edilmesi için sizin önderliğinizde oluşacak yapıya, gereken her türlü katkıyı koymaya hazırdır. Adana, konumu, iklimi, su kaynakları ve verimli tarım topraklarıyla yaşam kalitesinin doruğa çıkabileceği kentlerin başında gelmektedir. Bundan şüphe duyulmamalıdır.”
VALİ COŞ: “ADANA İLK DÖRTTE YER ALMALI”
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise Sönmez’le aynı görüşleri paylaştığını belirttiği konuşmasında Adana'da tüm sektörlerin moral ve motivasyonunu kaybetmemesi gerektiğini söyledi. Moralsizliğin hedefe ulaşılmasında engel olacağını kaydeden Coş,  “Adana için, büyük bir potansiyelin içindeyiz, asla ümidimizi kaybetmemiz gerekiyor. Başkan Sönmez’in açıklamalarıyla da seçkin grubun örnek bir tavır içerisinde olduğunu, heyecanını muhafaza ettiğini görüyoruz. Adana, Türkiye genelinde ilk dört içerisinde yer almalı. 2023'e kadar 10 üniversiteye sahip olmamız lazım. Adana'nın şu anki nüfusu ve ekonomik potansiyeli dünyadaki birçok ülkeden daha etkin bir konuma sahiptir. Adana'nın hitap ettiği yaklaşık 15 milyonluk bölge düşünüldüğünde kentimizin ekonomik, ticari ve sosyal potansiyelinin çok daha büyük olduğunu görebiliyoruz. Bu yüzden hepimizin üzerine düşen görevler var. Kişiler başkasını eleştirmeden önce kendisini muhasebeye çekmeli. Güçlü, verimli, kaliteli bireylerden toplam kaliteye sahip bir kente ve oradan da Türkiye'ye doğru yol almamız gerekiyor. Ancak böyle yaparak, kendimizi, toplumu ve çevremizi sorgulayarak doğru adımlar atabiliriz. Kendi gözümüzdeki perdeyi görmeden başkasının gözündeki çöple uğraşırsak yanlış olur. Sivil toplum örgütleri fevkalade önemlidir. STÖ’lerin gelişmişliği ile demokrasinin gelişmişliği arasında önemli bir etki vardır. ADSİAD’ın yirminci kuruluş yıldönümünü kutlayacağını öğrenmiş bulunuyorum. ADSİAD'ı kuran, bugünlere getiren tüm üyelerini kutluyorum. Adana’nın sorunları çok ama sorunları çözebilmek için yeterli imkanlar da vardır” dedi.
“ARAŞTIRMA SAÇMA SAPAN”
Bir derginin geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıkladığı yaşanabilir iller sıralamasına da değinen Coş, şöyle konuştu:
“Yaşanabilir iller araştırması saçma sapan bir endeks. Adana’nın önünde gösterilen bazı iller var ki saat 11.00'dan sonra hayat durur. Bence araştırmanın geçerliliği ve güvenilirliği yok. Birçok hata yapılmış, kamu görevlilerimizin üstün körü el yordamıyla iş yapma anlayışı bu araştırmaya da yansımış. Araştırmada doktor sayımız bile azaltılmış. Doktor sayımız  3 bin 300 iken araştırmada yarısına yakın bir rakam olarak yazılmış. Tek başına bu gösterge bile bizim geri planda gösterilmemize yetiyor. Adana nüfusta olduğu gibi diğer alanlarda da ilk beş il içerisinde yer almaktadır. Sonuç olarak moralimizi bozmayacağız, daha iyiye daha güzele ilerleyeceğiz. Geçmişimizden ders alarak daha iyi sonuçlara ulaşacağız. İşadamlarımız bizim için her zaman önemlidir. Ülkemizin en önemli sorunu üretim ve istihdamdır. Bu sorunun çözümünde iş adamlarına ne kadar ihtiyaç olduğu açıktır. Yerli sermayenin yetersiz olması nedeniyle yabancı yatırımcıya 'buyur' diyoruz. Milli girişimciye sahip çıkmak, onlara destek vermek demek ülkeye hizmet etmek demektir. Bu yüzden sizler için gayret sarfetmeye devam edeceğiz.”
VALİ COŞ, ATATÜRK'ÜN SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Atatürk’ün “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır” sözünü de hatırlatan Vali Coş, “Yani Atatürk’ü anlamak onun resimlerini asmakla değil onun çizdiği kavramları tatbik etmekle mümkündür. Şekilcilikle değil fikirlerini hayata geçirerek Atatürk’ü daha çok sevmiş oluruz” diye konuştu.
Toplantıya Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AHSOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanvekili Atilla Menevşe, ADSİAD İstişare Kurulu Başkanı Cahit Sınmaz, ADSİAD Üyesi ve CHP İl Başkanı Zeydan Karalar, ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve ADSİAD’a mensup birçok üye katıldı. Toplantının sonunda ADSİAD Başkanı Sönmez, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'a özel el yapımı çini işlemeli bir vazo hediye etti.