‘SIKINTILARIMIZIN ÇÖZÜLECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ’

Adana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü ve idari personelini Müteahhitleri Birliği binasında İnşaat Sektörünün temsilcilerinin sorunları ve çözümü noktasında istişare edildiği toplantıda önemli adımlar atıldı. Ele alınan konu başlıkları başlıca; Müteahhitlerin sınıflandırılması, Kentsel Dönüşüm ve Yapı Denetim mevzuatları oldu. Adana Müteahhitler Birliği yönetim kurulu ve Birlik üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda soru cevap bölümünde önemli açıklamalar yapıldı.

‘SEKTÖRÜN ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ’

Adana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Halit Ergin açıklamasında; “İnşaat Sektörü ve sektörün temsilcileri olan Müteahhitlerle, çözüm ortağı sayılırız. Bizler Devlet kısmını Müteahhitlerimiz ise özel sektör yanını oluşturuyoruz. Beraber yol alıyoruz. Bu nedenle Müdürlüğümüzün kapıları sorun çözümü için sonuna kadar açık olacak istişarelerimiz devam edecek. Bu arada belirtmem gerekiyor ki, Ülkemiz Müteahhitleri Dünya çapında prestiji sahibi olmuşlardır. Bu konseptte Adanalı müteahhitlerimiz de yer almaktadır.  Her türlü yapım işlerinde Müteahhitlik kuralları ile işler bir meslek haline getirilmelidir. Bu da Sınıflandırma kriterleriyle mümkün olabilir. Bu konudaki sorunları karşılıklı ele alarak çözebiliriz.” Dedi.

‘SIKINTILARIMIZIN ÇÖZÜLECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ’

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu ise; “Adana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz ve idari personeliyle birlikte ziyaretleri bizleri memnun etmiştir. Bu hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sektörümüzün Müdürlükle alakalı sorunları olarak Gerek Birlik gerekse şahsi olarak Müteahhitlerin kayda alınması için çok mücadeleler verdik. Gelişmeler umut verici. Ancak, Müteahhitlerin sınıflandırılması son 3 yılı kapsıyor. Yapılan bu düzenleme ile de son 15 yılda yapılmış olan yıllar dikkate alınmaktadır. Önceki yapmış olduğumuz devasa işlerimiz karne sınıflandırılması dikkate alınmıyor. Ya da özel sektöre; fabrika, hastane, antrepo, hangar, çelik yapı gibi çeşitli inşaat işleri, bina iş bitirmesinde yeterli oranda değerlendirilmemektedir. Aynı şekilde bina işleri de müteahhit sınıflandırılmasında ve iş bitirilme hususlarında yeterli oranda değerlendirilmemiştir.  Ayrıca verilen karne veya belgelerin masraf miktarı çok ağır. Ayrıca Kentsel Dönüşümdeki muafiyetler uygulanmıyor. Buda ağır külfetler oluşturuyor. Netice itibarıyla sıkıntılarımızın çözüleceğini ümit ediyoruz.” Açıklamasında bulundu.

‘KDV %1 DEN %8 E ÇIKMIŞTIR’

Adana Müteahhitler Birliği Saymanı Mali Müşavir Sercan Akyol, “Yeni düzenlenen KDV bilgilendirmesinin Müteahhitlerimize açıklandığı gibi yüzde 8’e düşürülmesi yanlış aksettirilmiştir. Çünkü şu an yüzde 1 olan KDV yüzde 8’e çıkmıştır. Ancak riskli yapılarda KDV yüzde 1 olarak devam etmektedir. Yeni KDV yasası bu durumuyla önemli ölçüde etkileyecektir.” Dedi. Adana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür yardımcısı İskender Özdemir ve diğer idari personel “Sınıflandırma işlem miktarları her yıl enflasyona göre güncelleniyor. Kanuna göre iş deneyim belgeleri almak için son 6 yıldır aktif çalışmak zorunda, her 5 yılda da güncelleme şart gerekiyor.” Bilgilerin aktardılar.