Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ADSİAD), Adana’da dünyayı etkisi altına alan “Dijital Dönüşüm ve Yatırım Alanları” konu başlıklı eğitim programı düzenliyor.  Online gerçekleşecek eğitim programı 15 Aralık Çarşamba günü başlayacak. Dijital dönüşüme bağlı yatırım alanlarının iş dünyasının tamamına yayılması için uğraş veren ADSİAD, Bergamot İnternational işbirliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteğiyle “Dijital Dönüşüm ve Yatırım Alanları” konulu eğitim programının tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.

Adana Sanayi Odası’ndaki (ADASO) tanıtım toplantısının açılışında “Dijital Dönüşüme Hazır mıyız?” konulu açıklama yapan ADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Gizer, dijital dönüşüm sürecinin ADSİAD üyelerinden başlayarak şehrin insanlarında farkındalık oluşturacağını, kalkınma politikalarının hızlandırılmasında önemli bir görev olduğunu ve katkı sunacağına inandığını vurguladı.

Gizer, dünya gündemini, küreselleşme sürecinde piyasalarda artan rekabetin sonucu olarak Almanya’nın üretimde Çin ile rekabet edebilmek amacıyla dünyaya sunduğu, küresel çevrelerce hızla benimsenen ve COVID-19 salgını nedeniyle önemi bir kere daha anlaşılan Sanayi 4.0 ya da diğer bir deyişle dijitalleşmenin oluşturduğunu kaydetti.

Eğitim programının ana amacını, “katılımcılarda dijital dönüşüm gerekliliği konusunda kesin bir kanaat oluşturmak, akabinde harekete geçme safhasında da yol gösterici olmak” şeklinde açıklayan ADSİAD Başkanı Gizer, “Çünkü biliyoruz ki, dijitalleşme sürecinden geçmeyen firmaların yakın gelecekte varlıklarını sürdürme olasılıkları yok denecek kadar az olacaktır. Dijitalleşme, şirketler için şu aşamadan itibaren en önemli yatırım kalemidir. Bu manada yapılacak harcamaları masraf kalemi gibi değerlendirmek büyük yanılgılara zemin hazırlayarak çok ağır bedeller ödemeye sebep olacaktır. Gayemiz, atadan dededen beri süregelen ve artık milli servet olarak tanımladığımız yerel firmalarımızı yeni oluşan rekabet koşullarına hazırlayarak, kendilerini bir nesil daha ileriye taşıyacak düzeni kurmalarında bir nebze pay sahibi olabilmektir. Hızla evrilen süreçte, dönüşümü yakalayabilmek ve yaratılan değeri artırabilmek için zamanın ruhunu iyi analiz etmeliyiz. Ülkemizin, ilimizin potansiyeli, sermaye yapısı, işgücü yetkinlikleri ve tarihsel geri planını alarak gerçekleştireceğimiz değerlendirmelerle stratejiyi belirlemeli, eylem planlarını yapmalı ve cesurca adım atmalıyız” dedi.

ÇKA, KOBİ’LERE AĞIRLIK VERİYOR

Toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rıfat Duran ise ÇKA’nın 2020 ve 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılında da yalın üretim konusunda üretim yapmak isteyen iş dünyasına ‘Yönetim Danışmanlığı’ teknik destek programı kapsamında Adana ve Mersin’deki model fabrikalarda ‘yalın üretim ve verimlilik’ eğitimleri vermeye devam edeceğini kaydetti. Dijital dönüşüm ve yeşil mutabakatın birbirinin kardeşi olarak değerlendirilecek iki tema olduğunu söyleyen Duran,  ajansın hem yeşil mutabakat hem de dijital dönüşüm gibi konularda 2022 yılını hızlı ve özellikle Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) finansmanını içerecek şekilde bazı yeni araçlar geliştirmeye çalıştığını söyledi.

ADSİAD’ın teknik destek programı kapsamında yaptığı başvuruya sevindiklerini ifade eden Duran, “Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) hiç olmadığı kadar ağırlık veriyoruz. Bundan sonraki süreçte iş insanları derneklerinden gelecek tekliflere açık olacağız. Bu teklifler, bizim yapmak istediklerimizi, anlatmak istediklerimizi birinci elden iş dünyasına ulaştırmış oluyor. 2022 yılındaki kaynakların çoğunu KOBİ’lere ayırmış durumdayız. Bunların içerisinde finansman programı, yönetim danışmanlığı teknik destek programı da olacak. Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalar kapsamında KOBİ’lerin başvurularının olumlu bir şekilde seyrettiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

“KOBİLERİN DESTEKLENMESİ ZORUNLULUKTUR”

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç da, pandeminin tüm dünyaya dijital dönüşümün ne kadar önemli olduğunu çok kısa bir sürede öğrettiğine dikkat çekti. Hiç kuşkusuz pandeminin sanayiye ve ticarete en önemli etkisinin iletişimin dijitalleşmesinde ve müşteriye ulaşma yöntemlerinde yaşandığını kaydeden Kıvanç, “Bazı sektörlerde on yılda yapılması planlanan dijitalleşme yatırımları altı ay içinde gerçekleştirildi. Şartlar bizi buna zorladı” dedi.
Türkiye’nin de üyeleri arasında bulunduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerindeki KOBİ’lerin, işletmelerin yüzde 85’lik kısmını, istihdamın ise yüzde 70’ini oluşturduğunu, bu sebeple ülke ekonomilerinin güçlü ve sürdürülebilir olarak kalkınmasının yolunun, KOBİ’lerin güçlendirilmesinden geçtiğini dile getiren Kıvanç, “Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de işletmelerin yaklaşık yüzde 99,8’ini KOBİ’ler oluşturuyor. Türkiye’deki istihdamın yüzde 78’ini KOBİ istihdamları oluşturur. Yine yatırım payının yüzde 53’ü, üretimin yüzde 54’nü KOBİ’ler oluşturuyor. Ülkemizin küresel ekonomik sistemde güçlü bir rol üstlenebilmesi için KOBİ’lerin her alanda desteklenmesi bir zorunluluktur” diye konuştu.

“KÜRESEL REKABETİ KAÇIRABİLİRİZ!”

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi ise”Şirketlerde Kurumsal Dönüşüm”ü anlattı. Türkiye’nin önünde dijital ve yeşil olmak üzere 2 dönüşüm fırsatı olduğunu söyleyen Çelebi, dijitalleşmeyi, “Bir operasyonun farklı aşamalarında anlamlı verilerin toplanması, bunların analiz edilip olgunlaştırılması ve bu bilgilerin şirket organizasyonunun belli noktalarında kullanılmasıdır” şeklinde açıkladı.  
Şirketlerin, topladığı bir veriyi operasyonun birçok noktasında kullanabileceğini dile getiren Çelebi, stok, toplu alım, insan kaynağı, tecrübeli personel, ürün kalitesi ve personelin eğitim planlarının bu veriler ışığında gerçekleşebileceğine dikkat çekti.
Türk insanının bireysel olarak hızla dijitalleştiğini ifade eden Çelebi, “İnternet bankacılığı gelişti. 100 kişiden 71’i sosyal medya kullanıyor. Elektronik ticaret ve elektronik eğitim arttı. Sağlıkta randevular, aşı takibi dijital ortamda yapılıyor. Ev ve işyerlerinde kameralı sistemle uzaktan takip yapılıyor. İnterneti olmayan ev yok denecek kadar az. E-Devlet’ten soyağacı çıkarılabiliyor” dedi.
Bireysel olarak hızla dijitalleşen Türkiye’nin kurumsal olarak dijitalleşmede geride kaldığını dile getiren Çelebi, “Türkiye’de orta büyüklükteki işletmelerin yüzde 20’si bulut hizmeti kullanırken, Finlandiya’da bu oran yüzde 85’i buluyor. Türkiye’de küçük ölçekli işletmelerin yüzde 50’den azı web sitesine sahipken Avrupa’da bu oran yüzde 100’e yakın. Türkiye’de bilgi teknolojisi uzmanı istihdam eden KOBİ sayısı yüzde 9 iken Avrupa’da bu oranlar çok daha yüksek. Artık geriye dönüş yok. Şirketlerimizi dijitalleştirmek zorundayız. Avrupa’daki emsallerimize yetişemezsek onların gerisinde kalır, küresel rekabeti kaçırırız” dedi.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR”

BERGAMOT İNTERNATİONAL Proje Danışmanı Dr. Korkut Gökhan Kurtar da 1994 yılında Türk insanının hayatına giren cep telefonlarının beklenenden hızla gelişmesinin günümüze gelindiğinde dijitalleşmenin en önemli köşe taşlarından birini oluşturduğunu söyledi.
Teknolojinin sınırlarının hayal dünyası ile çizilen her şeyi gerçeğe dönüştürebildiğini kaydeden Kurtar, “İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde dijital çözümlerin hayatı ne kadar kolaylaştırdığı ve dijital ihtiyaçların yeni normal dönemde de hızlanarak devam ettiğini görme fırsatımız oldu” dedi. Dijital dönüşümün faydalarını, “Gelişmiş veri toplama, daha güçlü kaynak yönetimi, veriye dayalı müşteri içgörüleri, daha iyi bir müşteri deneyimi, gelişmiş işbirliği ile dijital kültürü teşvik, artan kâr, artan çeviklik ve geliştirilmiş verimlilik” olarak açıklayan Kurtar, Uluslararası Veri Kurumu’nun (IDC) 2023 yılına kadar bilgi ve iletişim teknolojisine yapılan yatırımların yüzde 53’ünün dijital dönüşümde olacağını öngördüğünü sözlerine ekledi.

TEŞEKKÜR PLAKETİ

Konuşmaların ardından TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, ADSİAD Başkanı Vedat Gizer ve ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rıfat Duran, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi’ye teşekkür plaketi sundu. Toplantıya Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Hüseyin Kış, Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, ADSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cahit Sınmaz, ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve davetliler katıldı.