Modern tarımda anız yakmanın olmadığını belirten İncefikir, farklı teknikler kullanılarak hasat sonrası sap ve samanın yeni ekim için sürülen tarlada bırakılması gerektiğini kaydetti. İncefikir, "Bitki artıkları toprağın su ve rüzgar erozyonuna karşı koruma sağlamaktadır. Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelmektedir. Anız yakma ile tarımsal üretim için gerekli olan mikroorganizma faaliyetleri azalmaktadır. Anız yakılması çevre kirliliğine yol açarak insan sağlığını da tehdit etmektedir. Üreticimiz, tarlasındaki anızı yakmaktan vazgeçmelidir" dedi.

'REKOLTEDE DÜŞMEYE NEDEN OLUYOR'

Anız yakmanın verimliliği azalttığını rekoltede düşmeye neden olduğunu açıklayan İncefikir şöyle devam etti: 

"Anız yakma esnasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-55 derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta tüm organik madde yok olur. Toprağın havalandırılması, bitki besin madde ihtiyaçlarını karşılanması gibi çok önemli işlevlere sahiptir. Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır. Sap artıkları çürüyerek toprağın karbon, azot ve diğer bitki besin elementleri içeriğini artırmaktadır. Anız yakma esnasında çevredeki hasat edilmemiş tarımsal ürünler, tarımsal alet ekipmanlar, yerleşim yerleri, yaşamsal ve tarımsal yapılar, ormanlar da yanmaktadır. Anız yakımı doğal yaşamı bozarak yabani hayvanlara zarar vermektedir. 2872 sayılı Çevre Kanunu ek 1 inci maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara dekar başına için 42,44 TL  idari para cezası verileceğini, bu fiilin orman ve sulak alanlara  bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat artırılarak uygulanacağı bildirir."

'ÇÖZÜM ÜRETMEK GEREKİYOR'

Anız yakılmasının önüne geçilebilmesi için çözümler üretilmesi gerektiğine de dikkat çeken İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hasat sonrası tarlada kalan bitki artıkları, böcek, yabancı ot tohumlarını ortadan kaldırmak ve toprak işlemeyi kolaylaştırmak amacıyla tercih edilen en ilkel yöntem olan anız yakımının önüne geçebilmek için yerel yönetimlerle entegre bir çözüm üretilmelidir. Zira çiftçinin anız parçalayabilmek için güçlü bir traktöre ve parçalama aparatına ihtiyacı var. Bu ekipman yerel yönetim veya sulama birliklerince organize edilmiş olsa bile yüksek yakıt gideri anız yakımını zorunlu hale getirmekte. Çiftçiye ucuz yakıt verilmesi ve yerel yönetimlerce ekipman desteği sağlanması durumunda anız yakımı kendiliğinden son bulacaktır."