Çukurova'da mısır hasadının başlamasıyla birlikte tarlada kalan anızın toprağı sürmeyi zorlaştırdığı ve yakıt tasarrufu etmek isteyen bazı üreticiler tarafından yakılarak yok edildiğini belirten İncefikir, bunun birçok organik maddenin yok olmasına neden olduğunu kaydetti. İncefikir, "Anız yakıldığı zaman üreticinin işi kolaylaşıyor gibi görünüyor. Oysa topraktaki yararlı bakterilerin hepsini yok ediyor. Topraktaki tüm canlılar ölüyor. Bu yüzden kesinlikle anız yakımının yapılmaması gerekiyor. Geleceğini düşünen, toprağını düşünen anız yakmaz" dedi.
SAP PARÇALAMA MAKİNASI, ANIZI ORGANİK MADDEYE ÇEVİRİYOR
Son dönemde özellikle mısır anızını öğütüp tarlada organik madde haline getiren sap parçalama makinalarının kullanılmaya başlandığına dikkat çeken İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yerli tarım makinası üreten firmaların anız parçalama makinası üretimine ağırlık vermesi ve iki yıl öncesine kadar verilen yüzde 50 devlet desteğinin tekrar verilmesi anız yakımının önlenmesi açısından faydalı olacaktır. Sap parçalama makinaları son dönemde piyasaya çıktı. Üreticiyi sap parçalama makinalarını kullanmaya çağırıyoruz. Tarlada kalan anızın yakılmadan, sap parçalama makinası ile ezilip aynı yere organik madde olarak bırakılması çok daha faydalı olacaktır. Birçok üretici sap parçalama makinaları alarak toprağını korumaya çalışıyor. Bu makina kullanılarak bitki sapları biçilip parçalanıyor ve toprak yüzeyine bırakılıyor. Böylece parçalanmış bitki artıklarından organik madde elde edilerek toprak humus bakımından zenginleştirilmiş oluyor. Düzelen toprak bünyesi, bitkilerin yetişmesi için en uygun ortamı oluşturduğundan çevre dostu çözüm sağlanmış oluyor. Anız yangınları ile bizler sadece toprağa değil çevremize de, insanlarımızın, çocuklarımızın sağlığına da zarar vermekteyiz. Bunun vebali çok büyüktür. Tüm üreticilerimizin bu konuya gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum."