Tanıtım toplantısına TÜRİB Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Necla Küçükçolak, TMO Alım ve Muhafaza Daire Başkanlığı Lisanslı Depoculuk Şube Müdürü Mevlüt Akan ve Ziraat Bankası Mersin Bölge Başkanı Murat Kara konuşmacı olarak yer aldı.

ŞAHİN BİLGİÇ, “ÜRETEN KAZANMALI, TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANMALI”

Adana ili merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren Lisanslı Depoculuk AŞ.’leri, üreticiler, borsa üyeleri, Ziraat Bankası ve Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerinin katıldığı tanıtım ve istişare toplantısının açılış konuşmasını yapan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Türk tarımında önemli bir eşiğin aşılmasında çok değerli bulduğum Lisanslı Depoculuk, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) tanıtım toplantısı hepimize hayırlı olsun. Ülkemizde Lisanslı Depoculuğun gelişimini ve TÜRİB entegrasyonunu ülkemiz tarımı için bir devrim niteliğinde görüyorum. Lisanslı depolarda muhafaza edilen TÜRİB’de işlem gören tüm ürünlerin pazar değeri artıyor. Ben buradan TÜRİB’e üye olmamış üreticilerimize bir kez daha seslenmek istiyorum. Emeklerinizin, alın terinizin karşılığının tam olarak alındığı bu platforma üye olun. Bugün burada Lisanslı Depoların üreticilere ve üyelerimiz olan faydalarını, devletimiz tarafından verilen destekleri, TÜRİB ve ELÜS’ün işleyişini, Ziraat Bankasının sağladığı destekleri net olarak dinleyeceğiz. Ve farkındalığımız daha da artacak. Amacımız üretenin, alıp satanın, sanayicinin memnuniyetidir. Böylece üreten de işleyen de alıp satan da kazanacaktır. Adana’da başlayan buğday hasadının hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, bu tanıtım toplantımıza zaman ayırıp gelen tüm paydaşlarımıza hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum.” diye konuştu.

MEVLÜT AKAN, “ÜRÜNLERİN SAĞLIKLI DEPOLANMALI”

Yaptığı slayt sunumla Lisanslı Depoculuğu anlatan TMO Alım ve Muhafaza Daire Başkanlığı Lisanslı Depoculuk Şube Müdürü Mevlüt Akan, 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu, Gelişim Süreci, Sistemin Hedefleri, Lisanslı Depoculuk Sisteminin Aktörlerini, Güvence Mekanizmalarını, Lisanslı Depo İşletmesi Kurulabilmesi İçin Gerekli Şartları, TMO ELÜS Alım İşlemleri, Ürün Depolama Süresi, Ücret Tarifesi, Teşvik ve Muafiyetler konusunda bilgi verdi.

NECLA KÜÇÜKÇOLAK, “YENİ KURULDUK AMA ÇABUK BÜYÜDÜK”

Türkiye’de ki Borsacılığın tarihsel gelişimiyle ilgili bilgi veren, Adana Ticaret Borsasınında Türkiye’nin ikinci olarak kurulan borsası olduğunu söyleyen TÜRİB Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Necla Küçükçolak, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS)’ün Lisanslı Depolarda bulunan aynı miktar, cins, sınıf ve kalitede ürünleri temsilen çıkarılan elektronik belge olduğunu, yeni kurulmalarına rağmen hızlı büyüme ivmesi gösterdiklerini, farklı türde birçok yatırımcıya yeni bir alan kazandırdıklarını ve her geçen gün büyüdüklerini, tarımsal ürünleri kapsayan ELÜS’lerin yatırımcısına şu ana kadar katmadeğer sağladığını ifade etti.

MURAT KARA, “ZİRAAT BANKASI ÜRETENİN YANINDA”

Lisanslı Depolarda muhafaza edilen ürünlere karşılık ciddi imkan sağladıklarını belirten Ziraat Bankası Mersin Bölge Başkanı Murat Kara, “Gerek Lisanslı depo kurmak isteyen yatırımcıya gerekse ELÜS karşılığı kredi kullanmak isteyen üreticilere ciddi katkı sunuyoruz. ELÜS tutarının yüzde 75’ine kadar sıfır faiz uyguluyoruz.” dedi.  Konuşmaların ardından katılımcıların merak ettiği sorular yanıt buldu.