ATO Yönetim Kurulu adına, Başkan Şaban Baş imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü’nce, D-400 karayolu Müze Kavşağı, Dörtyol-Havaalanı istikametinde yapımı sürdürülen alt geçit çalışmaları nedeniyle özellikle sabah ve akşam saatlerinde kent içi trafiğinde kilitlenme yaşandığı, bu durumun yüzbinlerce vatandaşı mağdur durumda bıraktığı kaydedildi. Tarihi Taşköprü’nün köprülü kavşak yapımlarının tamamlanmasına kadarki dönemde, geçici de olsa tek yönlü trafiğe açılmasıyla soruna önemli oranda çözüm getirilerek trafikteki tıkanıklıkların önlenebileceği savunulan ATO açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verildi:
“Bilindiği gibi dünyanın kullanılabilen en eski köprülerinden birisi olan tarihi Taşköprü 2007 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarına kadar araç trafiğine açık durumdaydı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından ise araç geçişlerine kapatılarak sadece yaya trafiğine açılmıştır. O günlerin şartları içerisinde bu durum kent içi trafiğinin artışında önemli bir sorun yaratmamıştır. Ancak içerisinde bulunduğumuz şu günlerde köprülü kavşak inşaatlarına başlanacağı gerekçesiyle D-400 karayolunun kısmen de olsa trafiğe kapatılmasıyla Adana trafiği tam anlamıyla altüst olmuştur. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz yetkililerin köprülü kavşak yapımlarının altı aylık bir süreçte bitirileceğini belirtmelerine rağmen, bu konuda henüz bir hareketlenme bile görülmemesi nedeniyle, karayolunun kapalı kalma süresinin çok daha uzun sürebileceğinin tedirginliğini yaşıyoruz. Öte yandan bu durum sadece kent içi trafiğini kilitlemekle kalmamakta; ticari hayata da olumsuz yansımalarda bulunmaktadır. Bu durumda Adana’nın iki merkez ilçesini Seyhan Nehri üzerinden kent merkezine bağlayan tarihi Taşköprü’nün yeniden ulaşıma açılması kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte Köprünün tam bir onarımdan geçirilmesinin yanında, ayaklarının da güçlendirilmiş olması dolayısıyla köprü üzerinde yeniden başlatılacak bir araç trafiğinin herhangi bir sorun yaratmayacağını düşünüyoruz. Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) bu konuda kamuoyundan gelen talepleri dikkate alarak köprünün Yüreğir ilçesinden Seyhan ilçesine doğru olmak üzere tek yönlü olarak trafiğe açılması konusunda sağduyulu bir karar almasını bekliyoruz.”

MERKEZ PARK GEÇİŞLERİ ÜCRETSİZ OLSUN
D 400 karayolunun trafiğe kapanması nedeniyle şehir merkezi ile çevre yolu bağlantısında da sorunlar yaşandığını, bu konudaki tek geçiş noktasını ise Merkez Park altındaki otoparkın oluşturduğunu kaydeden Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu konudaki çözüm aslında son derece basit. Merkez Park otoparkı şehrin diğer yanına geçmek isteyen araçlar için yeraltından bir geçiş noktası olması dolayısıyla son derece önemli bir alternatif oluşturmaktadır. Vatandaşlar buradan yönlendirildiği takdirde halen geçiş için kullanılan ana caddelerdeki yığılmalar da önlenecek, şehir içi tarafiğinde önemli rahatlamalar sağlanabilecektir. Ancak şu anda otoparkı geçiş noktası olarak kullanmak isteyen vatandaşlardan sanki otoparktan yararlanıyormuşçasına her geçiş için bir lira alınmaktadır. Sorunun otoparkı sadece şehrin diğer yanına ara bağlantı yolu olarak değerlendirmek isteyen araçlardan ücret alınmamasıyla çözümlenebileceği kanısındayız. Adana Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nden sorunun bu şekilde de çözümüne yönelik girişimlerde bulunarak, şehir içi trafiğinin iki yönlü olarak açılmasına katkıda bulunmalarını bekliyoruz.

 TAŞKÖPRÜ: DÜNYANIN EN ESKİ KÖPRÜSÜ
Roma İmparatoru Hadrianus zamanında, Mimar Auxentus’e yaptırılan ve Bizans İmparatoru Justinianos döneminde de yenilenen  tarihi Taşköprü, yaklaşık 2000 yıla ulaşan tarihiyle dünyanın halen kullanılabilen en eski köprüsü unvanına sahip. Köprüde tarihsel süreç içerisindeki en büyük değişikliğin Osmanlı Padişahı Abdülmecit zamanında yapıldığı biliniyor. Abdülmecit döneminde, köprünün ilk haliyle 4,5 metre olan genişliği, 8.70 metreye çıkarılmış. Köprünün ikinci kemerinde bulunan Osmanlı Tuğrası bu durumun kanatı olarak gösteriliyor.
Seyhan Nehri üzerinde kurulu olan ve 14 kemeri bulunan (Aslı 21 gözlü olan köprü, Seyhan Nehri'nin ıslahı sırasında 7 gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet veriyor) 8.70 metre eninde ve toplam 291 metre uzunluğundaki köprü, Seyhan’la Yüreğir’i birbirine bağlıyor. 2005–2007 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1 milyon 612 bin TL harcamayla restore edilerek araç trafiğine kapatılmıştı. Halen sadece yayaların kullanımına açılan köprüde zaman zaman kültürel etkinlikler de düzenleniyor.