Adana ESOB ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, üretimin, istihdamın artması, ekonomik istikrarın ve büyümenin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için esnaf ve sanatkarların mutlak suretle desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Esnaf ve sanatkarın, büyük sanayinin fidanlığı olduğunun altını çizen Birlik Başkanı Nihat Sözütek, güçlü bir ekonomiye sahip olabilmek için esnaf ve sanatkar teşkilatının da güçlü olması gerektiğini vurguladı. 

Esnaf ve sanatkarın yaşadığı sorunların küçük dokunuşlarla büyük oranda çözüme kavuşturulabileceğini dile getiren Birlik Başkanı Nihat Sözütek, "2020 yılında esnaflarımızın işini geliştirecek, güzelleştirecek ve piyasalara nakit akışını sağlayacak tedbirlerin alınmaya devam etmesini arzu ediyoruz. Devletimizin yeni teşvikleri devreye koyması, düşük faizli uzun vadeli kredi imkanları sağlanması esnaf ve sanatkarlarımıza can suyu olacaktır. Bu bağlamda esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri, kamu bankaları, özel bankalar, KOSGEB  ve Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığı ile düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanı tanınmalıdır. Ayrıca esnaf ve sanatkarlarımızın rekabet gücünün artması için kayıt dışı ile sürdürülen mücadelenin artarak devam etmesi de beklentilerimiz arasında yer almaktadır. Perakende yasası esnaf ve sanatkarlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde günümüz şartlarına göre düzenlenmeli, alışveriş merkezleri ve her mahallenin her sokağında mantar gibi türeyen zincir marketlerin açılış ve kapanış saatleri sabah saat 10:30'da açılış, akşam saat 18:00'de kapanış olacak şekilde düzenlenmeli, cumartesi ya da pazar günü olmak kaydıyla haftanın bir günü tatil edilmelidir. Ayrıca, sattıkları ürün çeşitliliğine kısıtlama getirilmelidir. Esnafın enerji kullanımına indirim sağlanmalı, artan girdi maliyetleri verilecek teşviklerle desteklenmelidir. Vergi, SGK ve BAĞ-KUR primi ödemelerinde kolaylık sağlanmalı, esnafımızın kamuya olan borçları faizsiz 24 ay taksitlendirilerek ödeme rahatlığı getirilmelidir. Esnaf ve sanatkarlarımızın sosyal güvenlik prim yükünü hafifletmek adına hazine teşviki artırılmalıdır. Adana gibi yaz mevsiminde boşalan kentlere, çıkartılacak özel bir kanunla 4 aylık dönemi kapsayacak şekilde vergi muafiyeti uygulanmalıdır" dedi.

Küçük esnaf ve sanatkarın desteklenmesinin sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğunun altını çizen Birlik Başkanı Nihat Sözütek, "Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik istikrarın devam etmesi için esnaf ve sanatkarımızın desteklenmesi gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimiz iktidara geldiği günden bugüne kadar yaptığı düzenlemeler ve yönetmelik değişiklikleriyle esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olduğunu her zaman hissettirmiş, sorunlarının çözümü ve küçük esnafın gelişip kalkınması için gerekli desteği esirgememiştir. İnanıyoruz ki 2020 yılında da esnaf ve sanatkarlarımıza verilen destekler artarak devam edecek, sorunlarının çözümü için gerekli yasal düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilecektir" ifadelerini kullandı.