Kalp kaslarını besleyen, yorgunluğu gideren, karaciğer rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere karşı iyi gelen balın kandaki demiri arttırdığını dile getiren Otlu, veremden bronşite, uykusuzluktan cilt bakımına kadar binbir derde deva olan balın ülkemizde yeterince tüketilmediğini kaydetti.

Bal üretimi gerçekleştiren arıların bulundukları bahçe veya sahalarda üretilen tarım ürünlerine de fayda sağladıklarını ifade eden Otlu, arının üzerindeki tatlı sıvıyı temizlediği için çiçekleri zararlı böceklerden koruduğunu dile getirdi. Arı zehirinin ise kılcal damarı genişlettiğini, kanamayı azaltıp adaleyi ısıttığını belirten Otlu, zehirin hormon çoğalması sağladığına işaret etti.

Adana'da 2 bin ailenin arıcılık yaptığını, sektörün 30 bin kişiyi bünyesinde barındırdığını söyleyen Otlu, "Ülkemizde ve bölgemizde kişi başı bal tüketimi diğer ülke ve kentlere oranla yetersiz. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz balın önemi artık herkesçe kavranmalı. Adana ve ilçelerinde birliğimize üye bin 500 arı tüm zorluklara rağmen halkımıza bal üretiyor ancak ülkemizde kişi başı bal tüketimi yılda bir kilogramı bulmuyor. Avrupa ülkelerinde bu oran 3 kilogramın üzerinde seyrediyor" diye konuştu.

Bal fiyatlarının tekelleşmeden dolayı arı yetiştiricileri ve bal üreticilerinin aleyhinde geliştiğini söyleyen Otlu, büyük bal firmalarını üreticiye karşı duyarlı olmaya çağırdı. Otlu, üreticinin elinden alınan bal fiyatı ile marketteki bal fiyatı arasında yüzde 100'e yakın bir fark oluştuğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya Binboğa Bal Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ataş ve Genel Müdürü Mehmet Erdem, Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyelerinin yanısıra 25 arı yetiştiricisi katıldı.