Başkan Cafer Esendemir  ile  görüşen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Hasan Kütük, kamu çalışanlarının içinde bulunduğu durumu anlattı ve sorunlarını dile getirdi. Genel Sekreter Hasan Kütük, Gazeteciler Cemiyet Başkanı Cafer Esendemir ile yaptığı görüşmede bir kamu çalışanının 2014 yılı Ekim ayı maaşının 2.150 lira iken çeyrek altın fiyatının 150 lira olduğunu, bununla 14 adet çeyrek altın alınabildiğini ifade etti. Hasan Kütük, 2021 yılı Mayıs ayında kamu çalışanının maaşının 4.888 lira, çeyrek altın fiyatının 852 lira olduğunu ve bununla da ancak 6 çeyrek altın alınabildiğini vurguladı.

Kamu çalışanının maaşının altın karşısındaki küçülmesinin yanı sıra Dolar da da eridiğini kaydeden Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Hasan Kütük,‘’2016 yılında öğretmen maaşı 2.635 lira iken Dolar 3 liraydı. Bu miktarla 878 dolar alınabiliyordu. 2021 Yılında yani bu yıl ise öğretmen maaşı 5.135 lira, Dolar 9.6 lira. Öğretmen bu maaşı ile 534 dolar alabiliyor. Bu verilere göre son 5 yılda kamu çalışanlarının alım gücü yüzde 40 oranında azalmıştır. Bu örneklerden de görüldüğü üzere bu gün 1 memurun maaşı en az 8.170 lira olmalıdır’’dedi.

‘’TÜİK’İN SAYGINLIĞI TARTIŞILIR HALE GELDİ”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Hasan Kütük,  Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 19.89 enflasyon rakamının iktidarın isteğine göre belirlendiğini ve gerçeği yansıtmadığını,  bunun da TÜİK’in saygınlığını sorgulanır hale getirdiğini sözlerine ekleyerek bu konuda somut bir örnek verdi ve şunları söyledi: 

‘’ Enflasyon yüzde 18.98 ise vergi ve harçlara neden yüzde 36 zam yapılıyor. Enflasyon yüzde 36 ise ki, bize göre daha da fazladır memur maaşlarına neden yüzde 7/8 oranında zam yapılıyor. Artık Mızrak çuvala sığmıyor. Çünkü kamu çalışanları ve vatandaşlarımız mutfağında ve yaşamın her alanında enflasyon gerçeğini yaşıyor ve görüyor’’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre Ekim ayı açlık sınırının 3.708 lira,  yoksulluk sınırının ise 10 bin liranın üzerinde olduğunu belirten Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Hasan Kütük,  asgari ücretin ise 2.825 lira olduğunu belirterek bugün ülkemizde 8 milyon civarında asgari ücretlinin ve milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında yaşadığını ve bunun sorumlusunun da siyasi iktidar olduğunu ifade etti.

‘’3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ YERİNE GETİRİLMELİDİR’’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Hasan Kütük, daha sonra konuşmasını şöyle noktaladı:

‘’Emekliye ayrılma hakkını elde etmiş kamu çalışanlarının emekliye ayrıldıkları anda emekli ikramiyelerinde ve maaşlarında kısmi iyileştirme sağlayacak olan ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2018 seçim beyannamesini açıklarken söylediği ve her seçim döneminde tekrarlanan 3600 ek gösterge sözü yerine getirilmeli ve seçim malzemesi olmaktan çıkarılmalıdır. Çünkü, emekliye ayrılama hakkını  elde etmiş olan çok sayıda kamu emekçisi emekliye ayrılmalarını erteleyerek bu sözün gerçekleşmesini beklemektedir.’’

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de yaptığı konuşmada; Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Hasan Kütük’ün ziyaretinden ötürü çok mutlu olduğunu belirterek, kendilerinin de toplumu aydınlatma ve doğru haber verme noktasında hassas ve duyarlı olduklarını ifade etti ve ÇGC’nin çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.