Vergi Denetim Kurulu Adana Vergi Müfettişleri Grup Başkanı Bülent Koçak, Başkan Yardımcıları Oğuz Üçler Erol ve Mustafa Sözen’le birlikte Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) Yönetim Kurulu’na iade-i ziyarette bulundu.

 

‘Maliyeye giderken yüreğiniz höpür höpür etmesin’ diye de esprili sözler sarfeden Başkan Koçak, mükellefler ve derneklerle ilişkileri sıcak tutmak istediklerinin altını çizdi. Bunun nasıl olacağına da açıklık getiren Başkan Bülent Koçak, “Biz sadece bir inceleme ile karşı karşıya gelmek istemeyiz. İş düştüğünde bir araya gelmeyelim. Üyelerinizi bilgilendirme adına, farklı organizasyonları birlikte yapalım. 2005’ten bu yana bürokrasideki yaş ortalaması çok düştü. Bir mükellef vergi dairesine gittiğinde mutlaka bir güler yüzle karşılaşır. Maliyeye giderken yüreğiniz höpür höpür etmesin.” dedi.

 

 

‘MALİYE’NİN DENETİM KISMI BİZDE’

 

Maliye Bakanlığı teşkilatında öncelikle 2005 yılında çok önemli bir değişikliğe gidildi. Bu değişiklikle Vergi Dairesi Başkanlığı şeklinde bir yapıya gidildiğini ifade eden Başkan Koçak,”Defterdarlıkların vergi toplama yetkisi kaldırılarak vergi daire başkanlığı adı altında başka bir birim kuruldu. Bakanlığın ildeki ikinci temsilcisi vergi dairesi başkanlıkları oldu. 2011’e kadar vergi dairesi başkanlıkları tahsilat ve denetim yapıyordu. 2011’e kadar bu böyle devam etti. Temmuz 2011’de çıkan 646 sayılı Kararname ile gelir teşkilatının içerisinde tahsilat ve denetim ayrıştırıldı. Bu değişiklikten sonra, Vergi Dairesi Başkanlıkları sadece tahsilat yapıyor. Vergi incelemesi görevlerine genel anlamıyla son verilirken, denetim ya da daha doğru ifadesiyle, vergi incelemesi ise, Maliye Bakanlığı’nın bünyesinde Ankara’da kurulan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yerine getirilmektedir. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının illerdeki uzantısı ise grup başkanlıklarıdır. 29 vilayette 40 grup başkanlığı kuruldu. Adana ve Osmaniye illerindeki vergi incelemesini Grup Başkanlığımızda görevli 63 Vergi Müfettişi ve 62 Vergi Müfettiş Yardımcısı olmak üzere toplam 125 kişi ile biz yapıyoruz. Vergi Dairesi Başkanlığı mükelleflerden tahsilatı yapıyor ama mükelleflerin vergi incelemesi bizde. Sadece mükellef boyutuyla değil, ildeki vergi dairesi başkanlığı, defterdarlık ve Maliye Bakanlığı’nın tüm birimlerinin teftiş ve soruşturma yetkisi bizde. Ancak, işimizin yüzde 95’i vergi incelemesidir. Belediyelerin de diğer kamu kurumlarının da yaptıkları iş çerçevesinde bir vergi veya mükellefiyet konusu geliyorsa her türlü incelemesini yine biz yapıyoruz.” diye konuştu.

 

AGİD Başkanı Seyfettin Alpat da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek her türlü işbirliğine açık olduklarının altını çizdi. Daha sonra, AGİD Başkanı Seyfettin Alpat, Vergi Denetim Kurulu Adana Vergi Müfettişleri Başkanı Bülent Koçak’a ziyaret anısına bir plaket takdim etti. Ziyarette, AGİD Başkan Yardımcısı ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Genel Sekreter Mehmet Aydın, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakkı Polat, Mustafa Vural, Savaş Daşkan, Haluk İncecik, Mehmet Taşkıran ve Muhammed Yıldırım da hazır bulundu.