Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik'te (KEPEZ) hissesi olduğunu öne süren Güney Kıbrıslı Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı Libananco davasında son 12 güne girildi. Paris'te 23-25  Mart'ta görülmeye başlanacak davanın, son 7 yılın hesaplaşmasına sahne olması bekleniyor.
HAKAN UZANIN DOKUNULMAZLIK ZIRHI KESİNLEŞTİ
Hakan Uzan'ın Libananco davasının yapılacağı Paris'e şahit olarak geleceğinin kesinleşmesinden sonra tahkim heyetine, ne söyleyeceği, ne bilgiler vereceği ve ne tip belgeler sunacağı en büyük merak konusu oldu. Hakan Uzan'ın Paris'te bulunacağı sürede özel bir Fransız timi tarafından çok sıkı bir biçimde korunacağı ve yanına hiç kimsenin yaklaştırılmayacağı bildirildi. Hakan Uzan ve Cem Uzan'ın bu davada şahit olarak dinlenmesi yönündeki 18 Aralık tarihli ICSID kararına Türkiye itiraz etmişti. Ancak ICSID, 23-25 Mart tarihlerinde hem Cem Uzan'ın hem de Hakan Uzan'ın şahit olarak Paris'te dinlenmesi kararını yineledi. Bu arada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bakanı Cemil Çiçek'in Adalet Bakanlığı döneminde Hakan Uzan için söylediği, "Ölü veya diri olarak getireceğim" sözlerinin tahkim kayıtlarına da belgeli olarak geçtiği öğrenildi.
-ÇEAŞ DANIŞTAY'DA TMSF'YE KARŞI YİNE BİR DAVA KAZANDI-
Danıştay, ÇEAŞ'ın açtığı davada, 9 Aralık 2009'da verdiği kararla TMSF'nin yolladığı ihtiyati haciz kararını iptal etti. Danıştay'ın verdiği bu karar Libananco tahkiminde çok önemli bir delil olarak kayda geçti.
-CEM UZAN AHMET ERTÜRK'Ü ŞAHSEN SORUMLU TUTUYOR-
Yakın çevresinden sızan bilgilere göre Cem Uzan'ın bu olaylardan şahsen Ahmet Ertürk'ü sorumlu tuttuğu ileri sürüldü. Edinilen bilgilere göre Cem Uzan'ın, "Ahmet Ertürk hukuken bedel ödeyecek ve hapse girecek" dediği aktarıldı.
-YUKOS KARARI, LİBANANCO TAHKİMİNDE TÜRKİYE'Yİ DE ÜZECEK-
Öte yandan, Libananco davasında Türkiye'yi üzen bir haberde Yukos davasından geldi. Rus devletinin el koyduğu petrol devi Yukos'un Kıbrıslı hissedarı Rusya devleti aleyhine 100 milyar dolarlık bir tahkim davası açmıştı. Bu davada aynı Libananco'da olduğu gibi enerji şartı anlaşması kapsamında açılmıştı. Rusya'nın Yukos davasındaki stratejisi Türkiye'nin Libananco stratejisiyle birebir aynıydı. Geçtiğimiz günlerde Yukos tahkim heyeti Rusya'nın yaptığı tüm itirazları reddetti ve bu davayı görmeye yetkili olduğuna dair karar verdi. 100 milyar dolarlık Yukos davasındaki kararının Libananco davasında emsal olarak değerlendirileceği uluslararası hukukçular tarafından kesin gözüyle bakılıyor.