Adana Ticaret Odası’nın elektrik malzemesi satıcısı üyelerinin yer aldığı 14. Grup Meslek Komitesi adına açıklamalarda bulunan Komite Başkan Yardımcısı Serdar Çelik, elektrik sektörünün başlıca sıkıntılarını dile getirdi.

Sektörün irili ufaklı firmalarının şehir merkezinde faaliyet göstermesinden dolayı; ülke ekonomisine katma değeri küçümsenmeyecek derecede faydalı olan  üyelerinin uzun yıllardır, dolmuş, minibüs ve otobüs sayısının fazlalığından kaynaklanan nedenlerle trafik ve otopark sıkıntısı yaşadıklarını, bu nedenle müşterilerinin faaliyet gösterdikleri caddelere gelerek alışveriş yapabilme imkanlarının ortadan kalktığını ifade eden Serdar Çelik, “Vatandaşlarımız sırf araçlarını rahat park edebildiklerinden AVM’lere giderek yüksek rakamlarla malzeme satın almak zorunda kalmaktadır. Bu durum hem kendi bütçelerine, hem sektörde faaliyet gösteren üyelerimize ve hem de ülkemiz ekonomisine zarar vermektedir” dedi.

Sektörün önemli bir sıkıntısının da, elektrik dağıtım şebekelerinin günümüzün ihtiyacını karşılamayacak derecede eski olmasından kaynaklandığını vurgulayan Serdar Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elektrik üretiminin maliyetleri zaten oldukça fazladır. Yani elektriği zor ve pahalı  üretiyoruz; aktarırken de bir sürü kayıpla karşılaşıyoruz. Hatların yenilenememesi yüzünden  kayıp kaçak oranının faturası maalesef sade vatandaşımızın cebine yansımaktadır. Türkiye’de hatlardaki kayıp ve kaçağın resmi oranı yüzde 15,4 olarak açıklanmaktadır. Aynı oran Enerjisa sorumluluğundaki bölgemizde de geçerlidir. Bu oran dünyada yüzde 8, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 6’dır. Kaçak bedelinin Türkiye’ye maliyeti 1,7 milyar TL. tutarındadır. Enerji Bakanlığımızın 2015’teki stratejisinde bu oranın yüzde 10  seviyelerine çekilmesi hedeflenmektedir. Küresel ısınma ve enerji fiyatlarındaki artış tasarrufun önemini daha da artırmaktadır. Çünkü bir şey üretemiyorsak bile mutlaka tasarruf etmeliyiz. Bunun için öncelikle tasarruflu ampul kullanmamız şarttır. Sanayide ve evlerimizde led ampuller kullanarak yüzde 80 tasarruf sağlamamız ve bu şekilde ülke ekonomisine katkıda bulunabilmemiz mümkündür. Enerji alanında yaşadığımız sıkıntılar ve yetersizlikler de dikkate alındığında ülkemizde led ampul kullanımının bir sosyal sorumluluk projesi olarak desteklenmesi ve bu konuda kampanyalar başlatılmasının zorunlu olduğuna inanıyorum.”