Petro-kimya sektörünün dünyadaki önemli merkezlerinden biri olmaya aday Ceyhan’da gerçekleştirilecek yatırımlarla ilgili bilgi kirliliği yaşandığını söyleyen Onatça, “Hangi bölgede, ne zaman, ne tür yatırımlar planlanıyor? Doğru bilgilerle donatılırsak daha hazırlıklı oluruz” dedi.
DASİFED’in Nisan ayı olağan toplantısı Ceyhan Sanayici ve İşadamları Derneği (CEYSİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. CEYSİAD Başkanı Cengiz Özal, Ceyhan’ın dev yatırımlara hazırlanırken ciddi sıkıntıları bulunduğunu söyledi. En önemli sorunun belirsizlik olduğuna dikkat çeken Özal, “Bu bölgede yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi alabileceğimiz bir merci yok. Rafinerilerin inşaatında on binlerce kişi istihdam edilecek. Bizi kaygılandıran bir başka konu daha var. Devasa yatırımlarda çalışacakların önemli bir bölümü bölge dışından gelecek. İnşaat aşaması birkaç yıl süreceği için gelenler bölgeye kalıcı olarak yerleşecek. Faaliyete geçen rafineride inşaat sürecindeki kadar elemana ihtiyaç olmayacak. Peki biz buraya yerleşenleri nerede istihdam edeceğiz? Zaten işsizlik oranının yüksek olduğu bölgemizde yeni işsizlerimiz eklenecek. Ceyhan’da dev yatırımlar öncesi altyapı dahil onlarca sorun bizi bekliyor. Hükümetten bölgeyle ilgili net bir planlama bekliyoruz” diye konuştu.
DASİFED Yönetim Kurulu Üyeleri Adana SİAD Başkanı Cahit Sınmaz, Hatay SİAD Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz, Mersin SİAD Başkanı Ali Doğan, Ceyhan SİAD Başkanı Cengiz Özal’ın hazır bulunduğu toplantıda bölgenin ekonomik durumuyla ilgili görüş alışverişinde de bulunuldu.