ÇKA tarafından Seyhan Kültür Merkezi'nde organize edilen toplantıda; '2011 Yılı Mali Destek Programları' hakkında katılımcılara bilgi verildi. Oturumda; '2011 Yılı Mali Destek Programları' hakkında genel bilgiler verilirken; söz konusu programlar için kimlerin başvurabileceği, hangi tutar ve oranda mali destek talep edilebileceği, hangi faaliyet ve maliyet unsurları projelere dahil edilebileceğinin yanı sıra sürecin ne şekilde işleyeceği konularında bilgiler verildi. Burada konuşan ÇKA Genel Sekreteri Veysel Parlak, bu yıl 4. 'Mali Destek Programı'nı açıkladıklarını hatırlatarak, bugüne kadar yaklaşık 80 milyon TL'lik bir hibe, yaklaşık 90 milyon TL'lik 'eş finansman' olmak üzere toplam 170 milyon TL'lik bir kaynağı Çukurova Bölgesi'ne kullandırdıklarını açıkladı.

“3 YILLIK ZAMAN DİLİMİNDE 2 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI”
Hayata geçirilen proje ve verilen desteklerle birlikte 3 yıllık zaman diliminde; yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlandığını dile getiren Parlak, Adana ve Mersin'in 'bölgesel kalkınma' anlayışına uygun olarak hem sosyal, hem de iktisadi alanda kalkınıp, gelişebilmesi için planlı ve programlı bir şekilde çalışmalarda bulunduklarını anlattı. ÇKA'nın mevcut kaynaklarının yüzde 90'ının genel bütçeden karşılandığını bunun da yaklaşık 25 milyon TL'ye denk düştüğü belirten Parlak, bunun yanında belediyeler, İl Özel İdareleri, sanayi ve ticaret odalarından da 10 milyon TL'lik bir kaynağın ÇKA'ya aktarıldığı bilgisini verdi. Parlak, “35 milyon TL'lik bu kaynaktan yüzde 5'e denk gelen cari giderleri düştükten sonra geri kalan kaynağın tamamını Adana ve Mersin'in yani bölgenin gelişip kalkınabilmesi için proje bazında hibe olarak kullandırıyoruz” dedi.

“YENİ DÖNEMDE 'SEKTÖREL ODAKLANMA'YI BENİMSİYORUZ”
ÇKA'nın çalışmalarını bağımsız bir kuruma denetleterek, bir 'etki analizi' yaptıklarını hatırlatan Veysel Parlak, buna göre destek verilen firmaların cirolarında yüzde 25.3'lük bir artış yaşanırken, istihdamdaki artışın yüzde 22, söz konusu işletmenin pazar payındaki artışın yüzde 14.5, ihracat artışının yüzde 16.5 olarak kayıtlara yansırken, firmanın yeni pazarlara açılım oranınınsa yüzde 69 olduğunu belirtti. Parlak, “Sosyal projelerdeyse; proje hedeflerinin yakalanma oranı yüzde 83 olduğunu gördük. Elbette ki, eleştiriler de aldık. Biz, eleştirilmekten şikayetçi değiliz. Uyguladığımız 'Mali Destek Programları' konusunda bir takım eleştiriler aldık, biz de yeni dönemde yapacağımız çalışmaları bu eleştirileri göz önünde bulundurarak şekillendirdik” diye konuştu. '2011 Yılı Mali Destek Programları'nın toplam bütçesinin 27 milyon TL olduğunu kaydeden Parlak, yeni dönemde 'sektörel odaklanma'yı benimsediklerini vurguladı.

“YENİ DÖNEMDE 'SEKTÖREL ODAKLANMA STRATEJİSİ' İZLEYECEĞİZ”
Sorun alanları tespit edilip, gerekli analizlerin yapılmasının ardından bu sorun alanlarına yönelik program geliştirmeye başladıklarını anlatan Parlak, 'sektörel odaklanma' konusunda da açıklamalarda bulundu. Tarım-gıda sektörünün Çukurova'nın olmazsa olmazı olarak öne çıktığını ifade eden Parlak, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Her proje çağrısında tarım-gıda sektörünü destekleyeceğiz. Ancak, bu sektörde dahi bir odaklaşma sorunu yaşıyoruz. Çukurova Bölgesi'nde tarımsal ve gıda ürünlerinin işlenmesi, katma değer sağlanması bizim önceliklerimiz arasında. Ürünleri ham olarak pazara sunmanın da ötesinde işlenip, kama değer sağlanması ve üreticinin cebine daha fazla kazanç girmesini amaçlıyoruz. Bu noktada da seracılığa büyük bir önem veriyoruz. Eski seraların modernizasyonu ve yeni sera kurumunu destekleyeceğiz. Ayakkabıcılık sektörü de yine bizim önceliklerimizden biri.” Adana'da ayakkabı üretimi konusunda çok ciddi bir deneyim ve bilgi birikimi olduğuna işaret eden Veysel Parlak, sektörü Türkiye ve Adana ölçeğinde analiz ederek, sektörle ilgili olarak özel bir proje çağrısında bulunma kararı aldıklarını, yine aynı şekilde makine-metal sektörünü de bu yıl destekleyeceklerini söyledi.