Borsanın gelirindeki azalmaya bağlı olarak 2018 Genel Kurul Delege sayısının da 14’den 11’e düştüğüne dikkat çeken Coşkuntuncel, bunun ATB’nin kurumsal yapısına da zarar verdiğini belirtti. Coşkuntuncel, “Mevcut yönetimin yaklaşık 4 yıldır yapmış olduğu çalışma ve projeler neticesinde borsanın geliri ne yazık ki düşmüştür. Seçimin yapıldığı yıl hariç son dört yılda da birliğe ödedikleri aidatların ortalaması esas alınarak da Yönetim Kurulu Başkanı haricinde ilave olarak Genel Kurul Delegesi seçerler. Fakat mayıs ayında yapılacak olan TOBB Genel Kurulu'nda ATB'yi, 11 delege temsil edecek. Bu şimdiye kadar olmuş bir durum değildir” diye konuştu. 

GELİR ARTTIRMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİLMEDİ

Borsa yönetiminin 4 yıllık dönemde kurumun gelirlerini arttıracak çalışma içerisinde olması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söyleyen Coşkuntuncel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her ne kadar Borsa Kompleks alanına yatırım yapılmış olsa da burada önemli olan Borsanın gelir kaynağıdır. Gelir kaynağının düşmesi hoş bir durum değildir. Geliri arttıracak çalışmalar yapılması gerekirdi. Örneğin; Kotasyon Listesi genişletilebilirdi. Bizim görev yaptığımız dönemlerde Borsada yapılan muamele adedi 30 bin 667 iken 2017'de ise 27 bin 976’dir. Bu rakam artması gerekirken maalesef geriye doğru gitmiştir. Bu da borsanın gelirinin ve işlem hacminin düştüğünün ve tescil kaybı olduğunun bir göstergesidir. ATB’nin toplam işlem hacmi Türkiye çapında ilk üç sırada iken şimdi sekizinci sıraya gerilemiştir.”

ATB'NİN PROJESİ YOK

ATB Yönetiminin daha önce başlattığı 'Better Cotton' projesini başaramadığını söyleyen Coşkuntuncel, “Başlatılan ancak bitirilemeyen projelerden biride 'Better Cotton' projesidir. Fakat bu projede yer alan kriterler, ATB tarafından yerine getirilmediği için İyi Pamuk Uygulamaları Derneği tarafından 2017 yılında lisans hakları alınmıştır. Birçok çırçır fabrikası ve çiftçi bu durumdan mağdur olmuştur. Borsanın resmi web sitesinde şu anda devam eden tek projenin 'Süne İle Biyolojik Mücadele' projesi olduğu görülüyor. Fakat bu konuda nasıl bir çalışma yapıldığına dair bir bilgi yok." dedi.

KURUMA VE KENTE İZ BIRAKAMADILAR

Mevcut ATB Yönetiminin 5 yıllık süreçte kuruma ve kente iyi bir iz bırakmadığını vurgulayan Coşkuntuncel sözlerini şöyle tamamladı:

"ATB 'nin başarılı çalışmalarını donanımlarıyla ve vizyoner yöneticilikleriyle yaptıklarını iddia ediyorlar fakat  ATB, geçmişinde şu anki kadar kötü yönetilmemiş ve bu kadar  yıpratılmamıştı. ATB, TOBB'den para dilenecek duruma gelmiştir. Borsanın vizyonu şuan da çok kötü durumda. Yönetmeliğe uygun hareket etmeden personel alımı yapan, işe aldığı personeli çalıştıramayan, mahkeme koridorlarından eksik olmayan bir yönetim var. Bu yönetimin hakkkında görevi kötüye kullanmadan dolayı açılmış davalar bulunuyor. Borsa, Ziraat Bankası'na ipotek edilmiş durumda. ATB kuruluş tarihi olan 1913'ten beri hiç bir zaman borçlanmamıştı. Aksine, kentin sosyal yaşamına ve eğitimine destek olmuştur. 500 üniversite öğrencisine burs vermeninin yanısıra kentimize 3 okul kazandırmıştır. Yani; borçlu, sözünde durmayan yönetim tekrar aday olduğunu açıklıyor. Bu ATB ve Türkiye’nin en verimli topraklarının bulunduğu Adana açısından talihsiz bir durumdur.”