Çöl Sıcaklarından oluşan hasar sonrası üreticiler üretim masraflarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünürken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Tarım Bakanlığına çağrıda bulunarak Çukurova bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesini talep ettiler. Mayıs ayında mevsim normallerinin çok üstünde bir hafta süren aşırı sıcakların sonucu çok ağır olduğunu vurgulayan Çukurovalı üreticiler,  sıcaklarla birlikte nem oranının %80’lerden 20’lere düşmesi ve poyraz rüzgârlarının sert esmesi de felaketin büyümesinde etkili olduğunu belirttiler.

PORTAKAL ÇEŞİTLERİNİN TÜMÜ ZARAR GÖRDÜ

Edinilen bilgilere göre limon, mandalina ve portakal çeşitlerinin tümü tam da meyve oluşum döneminde yaşanan çöl sıcaklarından büyük hasar aldığı öğrenildi. Narenciye dışında taş çekirdekli meyve ve sebzelerinde çöl sıcaklarından etkilendiği öğrenildi. Üreticiler ovadan ve yayla bölgelerinden gelen haberler doğrultusunda meydana gelen bu kötü durumun tüm Akdeniz kuşağına yayılmasının büyük bir felaket olacağını açıkladılar.

Çukurovalı üreticilerin en büyük geliri, Eylül ayından Mart ayına kadar hasat edilen narenciye üretiminden geliyor. Geçtiğimiz hafta içinde 50 dereceyi aşan çöl sıcakları tarımsal üretime “felaket” niteliğinde zarar verdiğini, çiçekten henüz dönmüş hassas narenciye meyveciklerinin güneş ısısında kavrulmasından dolayı narenciyede yüzde 80’e ile yüzde 90’na varabilecek ürün kayıplarının oluşması bekleniyor.

NARENCİYE; SEL, DON VE ÇÖL SICAKLARINA MARUZ KALDI

Kışın sel; baharda çiçek gözlerini vuran don ile sezona sıkıntı ile başlayan üreticiler meyve tutumu sonrası ise kavurucu sıcaklardan felaket ile nitelendirilecek zararlar ile karşı karşıya kalırken, Akdeniz Meyve Sineği mücadele gurubunun da başarılı çalışmalar yapan üretici Kutlu Sönmez yaşanan felaketin boyutunu sosyal medya hesabında bu ifadeler ile paylaştı:

“Sayın Valim başta sizin ve sayfada ekli tüm arkadaşların bayramın kutlarım.
Biz narenciye üreticilerine bayram kara geldi. Pandemi sürecinde bile üretim yapmak üzere devletimizin tanıdığı imtiyaz ile Hayatımızı hiçe sayarak arazide olduk ve hala arazimizde çalışıyoruz. Bu gün itibarı ile narenciye de tüm çeşitlerde %80, %90 oranında hasar vardır. Acilen geçtiğimiz günlerde olan sıcak afetinin metrolojik verilerinin alınıp ilgili tarım kuruluşları tarafından hem mali açıdan hem de bölgemizin ekonomik durumunun bilinmesi açısından tespit yapılıp ilimizin Afet Bölgesi ilan edilmesi çalışmalarının yapılmasın saygılarımla arz ederim.

ÜRETİCİ KUTLU SÖNMEZ; "DURUMU YETKİLİLERE AKTARACAĞIM"

Sayın Cumhurbaşkanımıza MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye ve Sayın Tarım Bakanımız Ekrem Pakdemirli’ye de durumumuzu arz edeceğim.”

Kutlu, “Bölgemizin acilen afet bölgesi ilan edilerek, Çukurovalı üreticilerin yaşadığı bu zararın mali boyutları çok yüksek olacaktır. Bu afet ülke ekonomisine ve bölge ekonomisine büyük zarar verecektir. Dış pazarda büyük kayıplar yaşayacağız. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ve Tarım Bakanımız Ekrem Pakdemirli’den bölgemizin acilen afet bölgesi ilan edilip, desteklerini bekliyoruz” dedi