Yeni yönetim kurulu üyelerini tek tek tanıtıp, faaliyetleri hakkında bilgiler veren TÜGİK Başkan Yardımcısı Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, “12. Dönemimizde göreve yeni gelen arkadaşlarımızı sizlerle tanıştırmak ve borsanız yönetimi ile birlikte hareket ederek Adana ticaretine nasıl katkı koyarız? Nasıl daha fazla faydalı olabiliriz? Konularında istişarede bulunmak istedik. Adana’da birlik, beraberlik ve güç birliği içerisinde el ele olumlu işler yapmak istiyoruz. Bizler Çukurova GİAD olarak geçtiğimiz dönem somut işler yaptık. Adana’nın marka kent ve dünya kenti olmasını için projeler ürettik. Sizlerin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Adana’ya getirmeniz onur vericiydi, takdirle karşıladık. Cumhurbaşkanı’nın bir kente gelmesi gerçekten özel bir durum. Gurur duyulacak onur duyulacak bir durum. Hele de tarım kenti Adana’mıza faydalı olacak bir organizasyonun startını vermesi için getirmeniz daha da başka anlam ifade ediyor. Cumhurbaşkanımızın Adana’ya gelmesine vesile olduğunuz için size ve yönetiminize içtenlikle teşekkür ediyoruz” dedi.

 

ÇUKUROVA GİAD GAYRETLİ ÇALIŞIYOR

Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ve yönetiminin ziyaretinden çok mutlu olduğunu ifade eden Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, örgütlenmelerin her yerde iyi neticeler getirdiğini, tüm STK’ların iyi çalıştığı ama Çukurova GİAD’ın ayrı bir gayret ile çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Özellikle Ekonomist Nouriel Roubini’nin, Almanya eski Cumhurbaşkanı Gerhard Schröder’in, Londra ve Toronto’nun efsanevi belediye başkanları gibi önemli isimleri Adana’ya getirmelerinden dolayı Sakarya’ya teşekkür etti.

BORSAMIZ 500 YILLIK BİR BORSA

Adana Ticaret Borsası’nın tarihinden ve temeli atılan Borsa Kampüsü çalışmalarından da bahseden ATB Başkanı Muammer Çalışkan, “Cumhurbaşkanımız borsamızın kuruluşunun 100. Yıl etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz ödül verme ve Borsa Kampüsümüzün temel atma programına direk geldi. Ama sadece bizim için gelmedi, Adana için de geldi. Gerçekten borsamız ve Adana’mız için olumlu oldu. Bizlerde Cumhurbaşkanımıza müteşekkiriz. Bizler de mutlu olduk. Tarım kenti olan Adana Borsa Kampüsü ile de tarımda ticaretin de merkezi olacak. Biz borsanın 100. Yılını kutluyoruz ama aslında 500 yıllık bir borsayız. Pamuk alışverişinin aleni yapılıp; fiyat, miktar ve vergi yönünden düzenli bir kaydın tutulduğu, bugünküne benzer bir borsanın, en az 1516 yılından beri yani yaklaşık 500 yıldır işlevini sürdürdüğü anlaşılmaktadır. “Çukurova’da Tarımın Tarihi” isimli bir kitap hazırlarken gördük ki; Tarihçi Cezmi Yurtsever’in de Prof. Ahmet Akgündüz’ün “Osmanlı Kanunnameleri” kitabından aldığı “Adana Kanunnameleri”nde Memlüklerde o tarihe kadar her yıl üretilen pamuğun “kapan-ı pembe” (yani pamuk pazarı  - veya borsasında)  satılması zorunlu olup, bu alışverişte de yüksek vergi alındığı şikayeti üzerine, padişahın bir müfettiş kadısına konuyu inceletip, bunun zulüm olduğunun tespiti ile, pamuğu pamuk kapanında  (yani borsada) satmanın zorunlu değil, isteğe bağlı olduğunu bildiren ferman. Gene o kitaptan; bölgede hâkim olan Ramazanoğullarının 1516 yılında Memlüklerin himayesinden ayrılıp gönüllü olarak Osmanlılara bağlandığı belirtilmiştir. Borsanın o günden bu güne devam ettiği 500 yıllık bir borsayız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çukurova GİAD Başkanı Sakarya, 2 yıllık faaliyetlerini kapsayan kitap ile Dünya İş Kültürlerini Anlamak “Avrupa Birliği Ülkeleri” kitabını ATB Başkanı Çalışkan’a hediye etti. ATB Başkanı Çalışkan da ATB’nin kuruluşunun 100. Yılı münasebetiyle hazırlatılan “Çukurova’da Tarımın Tarihi” kitabını hediye etti.