Çukurova SİFED ve MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, son 30 yılda binlerce insanımızın ölümüne ve yaklaşık 400 milyar dolarlık ekonomik kayba sebep olan terörün sona ererek barış sürecinin başlamasını gönülden desteklediklerini belirterek; “Barışın sağlanması adına yapılan tüm girişimleri destekliyoruz. Bu topraklarda bin yıldır birarada yaşadık. Bundan sonra da barış içinde beraberliğimizi sürdürerek ortak bir gelecek için çalışacağız. Mersin ve Adana sanayici ve işadamları olarak, üretim, kalkınma ve zenginliğin, kardeşlik duygularıyla birarada yaşayarak sağlanabileceğine inanıyor ve barış sürecini gönülden destekliyoruz” diye konuştu.

 

Yeni Anayasa önemli bir fırsat

Barışın kalıcı olması ve toplumsal huzurun devamlılığı için çeşitli düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Başkan Akkurt, bu düzenlemelerin başında hazırlanacak Yeni Anayasa olduğunu belirterek; “Gerek Çukurova SİFED gerekse MESİAD olarak çatı kuruluşumuz olan TÜRKONFED tarafından dile getirilen Yeni Anayasa’nın barış sürecinin devamlılığı için önemli bir fırsat olduğu fikrini destekliyoruz. Nitekim TÜRKONFED’in yaptığı Bölgesel Gelişmişlik Farkları ve Orta Gelir Tuzağı Raporu bu konuda önemli ipuçları veriyor. Rapora göre Türkiye’de çok ciddi bölgesel kalkınma farkları bulunuyor. Bu durum, istihdamdan, kadın haklarına, eğitimden yatırımlara kadar birçok konuyu etkiliyor. Hükümetimizin öncülüğünde sürdürülen barış süreci başarıya ulaştığı takdirde birçok alanda kalkınma sağlayacağız. Bunun başarılması için TÜRKONFED’in de ısrarla vurguladığı gibi Yeni Anayasa’nın tüm vatandaşların eşit bireyler olarak var olmasını güvence altına alacak şekilde hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz. İnsan hakları modern dünyanın yeni ideolojisidir. Bu yeni ideolojinin alfabesi ise ‘insan onuru’ kavramıyla başlar. Temel kaygısı ve önceliği çağdaş, evrensel hukukun egemenliği ile insan onuru olmalıdır. İnsan haklarının güvence altına alınması ve çatışma alanlarının uzlaşmaya dönüştürülmesi, anayasanın tüm toplumun gönül rızası ile sahipleneceği bir ortak yaşam alanı olabilmesiyle yakından ilişkilidir. Bu ise anayasal yurttaşlık statüsünü zedeleyen her tür kırılmanın aşılmasına bağlıdır. Anayasa bu ortak kimliğimizi yansıtmalıdır” dedi.

Sorunların tamamı TBMM çatısı altında, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden de destek alarak masaya yatırılmalı, kadın, çocuk, engelli, eğitim, ceza, aile, vergi, istihdam vs gibi sorunlarında çözüme ulaşacağı bir çalışma ile yeni anayasaya ışık tutacak şekilde ele alınmalıdır dedi.

 

Çukurova SİFED ve MESİAD sürece katkı koymaya hazır

Çukurova SİFED ve MESİAD olarak uzun süredir, bölgesel kalkınma alanında çalışma yaptıklarını, aynı zamanda TÜRKONFED çatısı altında bölgedeki iş dünyasıyla görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Başkan Ahmet Akkurt; “MESİAD ve Çukurova SİFED olarak bölgesel kalkınma alanında proje hazırlayıp, çalışma yürütüyoruz. Özellikle birkaç aydır kamuoyunda dikkat çeken Orta Gelir Tuzağı konusunda bölgenin durumuna dikkat çekmeye çalışıyoruz.  Bölgede yıllardır süren yüksek işsizliğin son yıllarda düşüş eğilimi göstermesi sevindirici bir gelişme olmasına rağmen, genel olarak bakıldığında bölge fakirlik tuzağı riski ile karşı karşıya. Fakat barış sürecinin bu durumu ortadan kaldırarak bölgeye yatırım yapılmasına ve dolayısıyla istihdam sağlanmasına katkı koyacağına inanıyoruz” diye konuştu.